Generální tajemník NATO představil bezpečnostní strategii pro novou éru

Brusel - Generální tajemník Severoatlantické aliance Jaap de Hoop Scheffer dnes představil bezpečnostní strategii pro novou éru. Vyzval Evropu ke vstřícnější spolupráci s novou americkou administrativou prezidenta Baracka Obamy. Podle šéfa aliance si Evropa nemůže dovolit nečinně vzhlížet ke Spojeným státům vojensky, ekonomicky ani politicky. Nová éra transatlantických vztahů vyžaduje podle něj jednotnou odpověď Evropy, která by měla přijmout odpovědnost: nejen očekávat, ale i dávat, a nenechávat řešení hlavních mezinárodních problémů pouze na USA.

Evropa by se podle Scheffera měla více angažovat na mezinárodní scéně, především v Afghánistánu. „Je to otázka politiky a politické vůle. Není možné jen tleskat prezidentu Obamovi a říkat, jak jsme se těšili na změnu. A když ta změna přijde, odpovědět Spojeným státům: Nezlobte se, nejsme doma, zazvoňte u vedlejších dveří. Ta politická vůle by navíc měla být podpořena potřebnými zdroji. Chci v alianci udržet politickou rovnováhu mezi Spojenými státy a ostatními pětadvaceti spojenci,“ prohlásil Jaap de Hoop Scheffer ve svém prvním projevu po nástupu nového amerického prezidenta.

„Jestli si Evropané myslí, že USA zavřou Guantánamo a podepíšou se pod dohody vybízející k boji proti klimatickým změnám a Evropané jim za to například v Afghánistánu nenabídnou víc než jen své povzbuzení, měli by si to znovu rozmyslet. Takhle to nebude fungovat,“ dodal generální tajemník, který se již několik měsíců snaží přimět členské země aliance k posílení vojenských jednotek v Afghánistánu. Dnes uvítal úmysl Spojených států vyslat do této země více vojáků. „Nemohu ale přijmout fakt, že by Spojené státy měly udělat všechnu těžkou práci. Evropa také musí posílit svou tamní vojenskou přítomnost,“ dodall Scheffer.

Šéf NATO dnes také vyzval EU a Spojené státy, aby při řešení konfliktu v Afghánistánu začaly více spolupracovat s regionálními mocnostmi - Indií, Čínou, Pákistánem, Ruskem nebo Íránem. Hovořil také o řadě bezpečnostních otázek, jako je pirátství a energetická bezpečnost. Podle Scheffera by se aliance měla zapojit i do diskuse o oblastech, kde není aktivní, například v otázce krize na Blízkém východě nebo přerušení dodávek plynu. Za prioritu považuje partnerství s Ruskem, které by se podle něj mělo v nejbližších týdnech obnovit.

  • Jaap de Hoop Scheffer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/369/36847.jpg
  • Boje v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/484/48315.jpg