Parlament Černé Hory se rozpustil, předčasné volby budou 29. března

Podgorica - Parlament Černé Hory se v pondělí pozdě večer sám rozpustil, a umožnil tak prezidentu země Filipu Vujanovičovi vypsat předčasné volby a stabilizovat vládu na období, v němž hodlá usilovat o přiblížení země k Evropské unii. Pro rozpuštění Parlamentu hlasovalo 42 poslanců, proti bylo 13 a devět poslanců z 64 přítomných se zdrželo. Předčasné parlamentní volby se uskuteční 29. března, oznámil Vujanović.

K tomuto vývoji došlo na žádost vlády, která usiluje získat „plný, čtyřletý mandát“, aby mohla „zvládnout mnoho zásadních úkolů“ v rámci procesu přibližování země k Evropské unii. Černohorská opozice naproti tomu obvinila vládu, že chce posílit svou pozici dříve, než země začne pociťovat negativní dopady globální krize.

Černá Hora se oddělila od Srbska 3. června 2006 na základě výsledků květnového referenda. Poslední volby se v zemi konaly krátce po získání samostatnosti 10. září 2006. Výrazně v nich zvítězila Koalice pro evropskou Černou Horu, tvořená Demokratickou stranou socialistů Černé Hory (DPS CG)premiéra Mila Djukanoviče a Sociálnědemokratickou stranou. Sondáže naznačují, že tato formace má velké šance vyhrát i v nynějších předčasných volbách.

Země dosáhla v letech po osamostatnění dvojciferný procentní růst HDP. Ekonomický rozkvět byl především výsledkem zahraničních investic. Pro loňský rok je očekáván růst osm procent HDP. Odborníci Mezinárodního měnového fondu (MMF) však pro nejbližší dva roky předpovídají Černé Hoře růst jen dvě procenta. Černá Hora podepsala s EU dohodu o stabilizaci a přidružení v roce 2007.