Islandský prezident pověřil sestavením vlády šéfku sociálních demokratů

Reykjavík - Islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson pověřil sestavením nové vlády šéfku sociální demokracie (AF) a dosavadní ministryni zahraničí Ingibjörg Sólrún Gísladóttirovou. Podle prezidenta by měla o menšinové koalici jednat se zelenými (VG). Vláda premiéra Geira Haardeho podala demisi v pondělí.

Gísladóttirová, která se zotavuje po operaci nádoru na mozku, řekla, že na post premiérky dočasné vlády navrhne dosavadní ministryni sociálních věcí Jóhannu Sigurdardóttirovou. Červeno-zelené hnutí (VG) prosazuje levicovou politiku s důrazem na ekologii a rovnoprávnost žen.

Islanďané požadovali odstoupení kabinetu již od podzimu, kdy na ostrov dolehla ekonomická krize. Bezprostředním důvodem demise vlády je skutečnost, že sociální demokracie (AF) vypověděla spolupráci s premiérovou Stranou nezávislosti (SF) v rámci dvoučlenné koalice. Předčasné volby byly již v pátek stanoveny na 9. května.

AF již dala najevo, že odvolá šéfa Národní banky Davída Oddssona. Je to jeden z nejbližších spolupracovníků Haardeho a jeho odchod patřil k hlavním požadavkům protivládních demonstrací v uplynulých týdnech. Oddsson byl v předchozích 15 letech premiérem a podle mnoha občanů je odpovědný za krajně expanzivní finanční a úvěrovou politiku islandských bank, která se na podzim zemi vymstila.

Na Islandu na podzim padly všechny přední banky a zhroutila se islandská koruna. Ostrovní republika stála na pokraji finančního bankrotu, který se podařilo odvrátit výraznými škrty ve státním rozpočtu a přijetím půjček od Mezinárodního měnového fondu.