Novým ruským patriarchou se stal metropolita Kirill

Moskva - Sněm ruské pravoslavné církve dnes zvolil novým patriarchou metropolitu Kirilla, který dočasně vedl církev od úmrtí předchozího patriarchy Alexije II. Výsledek tajné volby byl dnes oznámen v přímém televizním přenosu. Kirill (62) byl donedávna "šéfem diplomacie" moskevského patriarchátu a je považován za představitele reformního křídla církve. Nový patriarcha Kirill ještě dnes volbu přijal, oficiálně se úřadu ujme 1. února.

Šestnáctý patriarcha Moskvy a vší Rusi byl zvolen hned v prvním kole volby. Kirill získal celkem 508 hlasů, jeho protikandidát metropolita Kliment pak 169. Ještě před hlasováním z kandidatury odstoupil třetí uchazeč, minský metropolita Filaret. Ten vybídl své stoupence, aby podpořili Kirilla v zájmu zachování jednoty církve.

Kirill: Jsem proti jakýmkoli reformám

Metropolita smolenský a kaliningradský Kirill působí již dvacátý rok jako šéf zahraničního odboru moskevského patriarchátu. Je pokládán za hlavního představitele reformátorského křídla ruské pravoslavné církve, což on sám ale popírá. „Jsem proti jakýmkoliv reformám. Úlohou církve je udržovat tradiční víru napříč generacemi,“ řekl na konci loňského roku.

Kirill je v zahraničí vnímán jako tvář ruské pravoslavné církve a je také nejznámějším a nejoblíbenějším prelátem. „Je to člověk, který má zkušenosti se zahraničními církvemi, jezdil často do zahraničí. Možná chce ruská církev jeho kandidaturou naznačit, že by se ráda více otevřela dění v Evropě a ve světě,“ řekl ČT kancléř pravoslavné církve v ČR Josef Hauzar.

S Kirillem se spojují především naděje na zlepšení vztahů s katolickou církví, i když se on sám ke katolické víře několikrát vyjádřil kriticky. Kirill se stal 16. ruským patriarchou a povede 165 milionů věřících. Ve funkci nahradí Alexije II., který stál v čele církve od roku 1990 a loni v prosinci zemřel.

Kirill se narodil 20. listopadu v roce 1946 v Leningradu jako Vladimir Gunďajev. V roce 1969 byl vysvěcen na kněze. Vystudoval leningradskou teologickou akademii a na této škole později přednášel. V roce 1989 se stal arcibiskupem smolenským a kaliningradským. Metropolitou se stal o dva roky později. Předsedou zahraničního výboru moskevského patriarchátu je od listopadu 1989. Kirill díky tomu hodně cestoval, byl mediálně známou osobou. Velkou měrou se podílel například na sjednocení exilové a domácí části ruské pravoslavné církve.

Pohřeb patriarchy Alexije II.
Zdroj: ČT24