Ahmadínežád: USA by se měly omluvit za zločiny spáchané na íránském národě

Teherán - Nová administrativa Spojených států by měla podle íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda zásadně změnit politiku. "Uvítáme změnu, ale ta musí být zásadní a musí být vedena tím správným směrem," uvedl prezident v projevu na shromáždění v západním Íránu. Ahmadínežád by chtěl, aby se nový americký prezident omluvil íránskému národu za zločiny, kterých se Spojené státy na této zemi dopustily. Íránský prezident dodal, že pokud chce vláda Baracka Obamy skutečnou změnu, měla by stáhnout své vojáky z misí po celém světě.

„Ti, kteří říkají, že chtějí změnu, by měli udělat takovou změnu, že by se omluvili Íráncům za zločiny, kterých se dopustili proti íránskému národu,“ uvedl na adresu Spojených států íránský prezident.

Íránský prezident narážel především na to, že USA odmítají uznat, že íránský jaderný program nemá jiné než energetické ambice. Spojené státy a další západní země světa obviňují Teherán, že vyvíjí jaderné zbraně, požadují proto v OSN sankce pro tuto zemi. Obvinění i sankce ale Teherán jasně odmítá.

USA kromě toho obviňují Írán, že podporuje teroristy. Nová administrativa Baracka Obamy ovšem ukázala, že by k jisté změně v zahraniční politice mohlo dojít. Obama se bude snažit řešit konflikty především diplomacií a tu chce zvolit i v případě Íránu. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová už vyzvala Írán, aby spolupracoval v oblasti programu obohacování uranu s OSN.

Mahmúd Ahmadínežád:

„Kdo se Američanů prosil, aby sem přišli?“

Jenže Íránu se zase nelíbí aktivita armády Spojených států na Blízkém východě. Již několikrát vyzval USA ke stažení vojáků z regionu. Ve svém dnešním projevu prohlásil: „Kdo se jich prosil, aby sem přišli a zasahovali do záležitostí těchto zemí?“

Ahmadínežád potvrdil kandidaturu v červnových prezidentských volbách

Ahmadínežád se bude v červnových volbách ucházet o druhý mandát hlavy státu. První oficiální potvrzení záměru ultrakonzervativního prezidenta zaznělo dnes od jeho poradce Alího Akbara Džavanfekra. Ahmadínežádovy vyhlídky v nadcházejících volbách ale budou do značné míry záviset na tom, zda si udrží podporu íránského duchovního a politického vůdce ajatolláha Alího Chameneího.

Mezi Ahmadínežádovými rivaly ve volbách stanovených na 12. června by mohl být i umírněný politik Mohammad Chátamí, který vykonával prezidentský úřad v letech 1997 až 2005. Toto období bylo charakterizováno zlepšením vztahů Íránu se Západem, které se od té doby zhoršují. Chátamí zatím svou kandidaturu v prezidentských volbách nepotvrdil, řekl ale, že o ní uvažuje.

Mapka popisující známý stav jaderných zařízení na území Íránu v roce 2007
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová