Novou bolivijskou ústavu schválilo 62 procent voličů

La Paz - Novou bolivijskou ústavu, která mimo jiné posílí práva domorodého obyvatelstva, v nedělním referendu podpořilo 62 procent voličů. Oznámila to dnes ústřední volební komise jako oficiální konečné výsledky. Ty jsou tak ještě o něco lepší, než se očekávalo, protože neoficiální předběžné výsledky zveřejněné v pondělí uváděly 59 procent hlasů pro novou ústavu.

Podporu nové ústavě země vyjádřila výrazná většina voličů v hlavním městě La Pazu a v horských provinciích Oruro, Potos a Cochabamba. Naproti tomu v pěti nížinatých provinciích, které jsou ekonomickým motorem země, voliči hlasovali převážně proti návrhu, avšak nikoli tak výrazně jako v andských regionech pro.

Referenda se zúčastnilo 90,27 procenta z 3,89 milionu oprávněných voličů. Nová ústava obdržela 2 052 911 hlasů, bílé lístky vhodilo jen 1,68 procenta hlasujících a neplatných bylo 2,6 procenta hlasů. Konečné výsledky předloží ústřední volební komise prezidentu Evo Moralesovi, který je má potvrdit a oficiálně vyhlásit.

Nová ústava vstoupí v platnost po svém zveřejnění v oficiálním věstníku. Na prosinec ustanovuje nové prezidentské volby, v nichž se Morales bude moci ucházet o druhý pětiletý mandát v řadě. Dosavadní ústava sice umožňovala prezidentovi sloužit dvě funkční období, ta ale nesměla následovat bezprostředně po sobě. Nová ústava rovněž dává autonomii 36 domorodým „národům“, ale také více pravomocí provinciím včetně východních (nížinných), které vystupují proti Moralesovi. V ústavě ale chybí konkrétní popis rozsahu pravomocí, které získávají autonomní skupiny obyvatelstva. Novou ústavu odmítala konzervativní opozice, která se obávala, že Morales se snaží svými reformami v zemi zavést levicovou diktaturu.

Evropská unie prostřednictvím českého předsednictví vyjádřila uspokojení nad průběhem bolivijského referenda a vyjádřila naději, že výsledek umožní bolivijskému lidu dosáhnout rozvoje mírovou cestou na základě konsensu. EU je i nadále připravena sledovat proces demokratických změn v Bolívii a podporovat dialog všech stran.