Ptákem roku se stal skorec vodní, pěvec lovící pod vodou

Praha - K bystrým horským říčkám a potokům budou letos muset zamířit lidé toužící po pohledu na ptáka roku. Pozornost veřejnosti chce totiž letos Česká společnost ornitologická zaměřit na takzvaného vodního kosa, tedy skorce vodního.

Skorec je jediným zástupcem řádu pěvců, který si hledá potravu pod vodní hladinou. Živí se larvami vodního hmyzu, drobnými korýši, plži a malými rybkami, které najde na kamenitých a štěrkovitých dnech potoků. „Za potravou se nepotápí, ale běhá po dně a bezobratlé sbírá stejně jako na souši. Nadechne se, pod vodou vydrží 30 vteřin, proběhne dno a objeví se na vzduchu,“ vysvětluje Jan Plesník z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Hnízda ve tvaru koule s postranním oválným otvorem pro vlet si skorci budují nejraději na zalesněných březích potoků. Hnízdit začínají brzy na jaře. Na zmeliorovaných potocích nenacházejí příliš vhodné možnosti k hnízdění, proto jim ochránci přírody pomáhají vyvěšováním polobudek na vhodná temná místa. Někdy si skorci upevňují hnízda i na spodní konstrukce mostů nad řekami a potoky.

„Skorec vyžaduje velmi čistou, rychle proudící vodu s vysokým obsahem kyslíku a pokud možno kamenité dno. Jeho hlavní oblastí působení jsou podhorské oblasti. Pohybuje se i v nadmořské výšce 1000 metrů,“ tvrdí Plesník s tím, že skorci jsou stálí a krátkodobě se toulají jen v případě, že hladina jejich domovského potoka zamrzne.

Loni vyhlásili ornitologové ptákem roku racka chechtavého. Kampaň organizuje Česká společnost ornitologická od roku 1992. Postupně tak ornitologové zpopularizovali například skřivana, rorýse či orla.