Summit pro východní partnerství EU uspořádá Praha

Brusel - Summit Evropské unie, na němž bude zahájen projekt takzvaného východního partnerství, proběhne 7. května v Praze. Ke členství v projektu jsou pozvány Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Gruzie, Arménie a Ázerbájdžán. Partnerství by mělo prohloubit spolupráci EU s těmito zeměmi, a to i přesto, že jsou stále pod silným vlivem Ruska.

Mluvčí premiéra Mirka Topolánka Jiří Potužník potvrdil datum konání summitu 7. května. Uvedl ale, že okruh pozvaných zemí se dosud upřesňuje.

Informaci o konání summitu přinesla agentura AFP s odvoláním na české předsednictví. Podle agentury je jedinou neznámou přítomnost běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na summitu.

Na Lukašenka a další běloruské představitele se totiž až donedávna vztahoval zákaz udělování víz pro cesty do zemí EU. Toto opatření spolu s dalšími sankcemi uvalila unie na Bělorusko kvůli porušování základních lidských práv a autoritářským metodám vládnutí. Loni v říjnu však EU zákaz udělování víz pro některé vedoucí představitele včetně Lukašenka na šest měsíců pozastavila. Pohrozila, že sankce obnoví, pokud země nepřistoupí k dalším demokratizačním krokům.

Vedoucí představitelé EU by se podle nejmenovaného českého diplomata citovaného agenturou měli v Praze zúčastnit i dalšího summitu - tentokrát s klíčovými zeměmi energetického projektu, který by měl do Evropy v budoucnu přivést plyn z Kaspického moře.

Mezi státy, které by měly být pozvány na tuto druhou vrcholnou schůzku, jsou podle českého předsednictví Gruzie, Turecko a Kazachstán. Plynovod Nabucco by měl být položen od Kaspického moře přes Turecko do Rakouska a jeho význam ve světle nedávné rusko-ukrajinské plynové krize mimořádně vzrostl.