EU i OSN chtějí do pásma Gazy poslat pomoc za stovky milionů

Gaza/Davos - OSN požaduje 613 milionů dolarů na pomoc civilistům, kteří střádají po izraelské ofenzivě proti radikálnímu hnutí Hamas. K pomoci pro poničené pásmo Gazy vyzval generální tajemník OSN Pan Ki-mun na ekonomickém fóru v Davosu. Mezitím Pražský hrad oznámil, že český prezident Václav Klaus přijme v pondělí prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse.

„Vyzývám svět, aby mě ve velkém vyslyšel. A okamžitě pomohl lidu v Gaze, který si to zaslouží,“ prohlásil Pan Ki-mun v Davosu. „Lidé už byli řadu měsíců vážně zasaženi omezenými dodávkami. Proto je humanitární výzva, kterou teď oznamujeme, tak důležitá. Za pomoci 613 milionů dolarů mohou Spojené národy a další humanitární organizace začít pomáhat 1 400 000 civilistům v pásmu Gazy,“ dodal.

I kdyby ale OSN peníze na pomoc sehnala, zatím neví, kam je vlastně doručit. Hamasu, který pásmo Gazy ovládá, je totiž dát nechce.

Na Blízkém východě je i zvláštní vyslanec Spojených států George Mitchel. Palestinská samospráva by se podle něj měla zapojit do jednání o uvolnění izraelské blokády pásma Gazy. George Mitchel to řekl po rozhovorech s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. 

Téma Gaza také vévodí pražskému setkání ministrů Evropské unie pro rozvojovou pomoc, kterému Česko předsedá. Už teď je jasné, že rekonstrukce konfliktem poničené oblasti potrvá roky a faktury ve velkém poputují evropským daňovým poplatníkům. „EU už nyní dává 600 milionů eur Palestincům ročně a další peníze se chystáme nabídnout,“ upřesnil Louis Michel, eurokomisař pro rozvojovou pomoc.

Palestinsko-izraelský konflikt bude v Česku na programu i po víkendu. Dorazit má prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, který sem přilétá na pozvání prezidenta Václava Klause.