Blagojevich ve funkci guvernéra končí, rozhodl illinoiský senát

Springfield (Illinois) - Americký stát Illinois odvolal z úřadu svého dosavadního guvernéra Roda Blagojeviche. Rozhodli o tom zdejší senátoři. Podle nich guvernér zneužil své pravomoci, když se údajně snažil vydělat na obsazení uvolněného senátního křesla po Baracku Obamovi. Je to vůbec poprvé v historii tohoto státu, kdy je jeho guvernér odvolán.

Pro odvolání guvernéra, které nemá v historii třináctimilionového státu Illinois obdoby, hlasovalo všech 59 senátorů. Blagojevich také dostal doživotní zákaz zastávat v Illinois veřejnou funkci.

Zasedání senátu se podobalo soudnímu procesu. „Neprošel zkouškou osobnosti. Je to pod úroveň státu Illinois. Nezaslouží si dál být guvernérem, a tak jménem svých voličů vyzývám všechny přítomné, aby hlasovali pro jeho odvolání z úřadu,“ prohlásil během slyšení senátor Matt Murphy.

Blagojevich: Nedopustil jsem se ničeho nezákonného

Blagojevich se před senátory sáhodlouze obhajoval a prosil je, aby své rozhodnutí zvážili. Tvrdil, že „neudělal nic špatného“ a že neexistuje žádný důkaz, že by se dopustil něčeho protizákonného. Byl rozzlobený, že si nemohl přivést svědky, jejichž výpovědi požadoval. Na čtvrtečním jednání vystoupil poprvé, během předešlých dnů se jednání odmítal účastnit, protože ho považoval za předpojaté a nespravedlivé.

Svou ukončenou kariéru guvernéra Blagojevich před senátory shrnul pozitivně s tím, že ho rozhodnutí mrzí, ale nepřekvapuje. „Jsem šťastný, že jsem mohl bojovat za obyčejné lidi, kteří jinak nejsou slyšet. Nejen že jsem za ně bojoval, ale také jsem toho spoustu dosáhl v jejich prospěch a zároveň jim nepřitížil.“

Novým guvernérem státu Illinois se automaticky stal demokrat Patrick Quinn. Nyní dvaapadesátiletý Blagojevich byl zvolený do čela státu Illinois dvakrát, naposledy v listopadu 2006, kdy porazil bývalou illinoiskou ministryni financí, republikánku s českými kořeny Judy Baarovou Topinkovou.

Právem se Blagojevich oháněl už při nástupu do funkce v roce 2002. Jeho předchůdce George Ryan sedí ve vězení kvůli korupci a další tři bývalí guvernéři Illinois čelí obvinění. Demokraté v čele s Obamou si přejí, aby se na ostudu pro jejich stranu co nejrychleji zapomnělo. Blago show, jak americká média kauzu překřtila, ale bude mít s největší pravděpodobností pokračování. Federální žalobci chtějí guvernéra poslat za mříže kvůli úplatkům.