T-Mobile začal v Česku prodávat mobil s Androidem od Google

Praha - Česká pobočka mobilního operátora T-Mobile začala prodávat mobilní telefon G1 s operačním systémem Android od firmy Google. Přestože byl zájem zákazníků nižší než při loňském startu prodeje konkurenčního iPhonu, firma počítá s podobným objemem prodeje v řádu desítek tisíc přístrojů ročně.

Před jedinou prodejnou firmy na pražské Národní třídě, kde je od pátku telefon k dostání, čekalo na zahájení prodeje kolem dvou desítek zájemců. „Tento přístroj nebude žádnou revolucí na trhu, nebude mít desítky tisíc příznivců stojících fronty, ale své zákazníky si najde,“ myslí si IT konzultant Martin Zikmund.

Od soboty bude G1 nabízet všech 72 značkových prodejen T-Mobile, které mají v současnosti připraveno několik tisíc přístrojů. T-Mobile má v Česku na G1 exkluzivitu, konkurenční operátoři Telefónica O2 a Vodafone telefon ve své nabídce nemají. 



Telefon stojí 9999 korun, což je o téměř 3000 korun méně než iPhone. V nabídce je i za dotovanou cenu, která v případě měsíční útraty nad 2300 korun začíná na jedné koruně. V případě provolání 250 korun za měsíc je cena 7499 Kč, v rámci Twist sady je možné G1 pořídit za 10 149 Kč včetně úvodního kreditu 250 Kč.


G1 má dotykový displej i Wi-Fi

Mobilní telefon G1 od výrobce HTC byl zatím k dostání jen v USA a Velké Británii. Vedle ČR se nyní začíná prodávat v Nizozemsku, Rakousku a v Německu a během února rovněž na polském trhu. Příchod dalších mobilů s Androidem od jiných výrobců se očekává na konci roku. 

Telefon má dotekový displej, počítačovou klávesnici, internetové připojení Wi-Fi a UMTS a většinu aplikací od Googlu. Mezi jeho službami je i program Google Maps, elektronická pošta Gmail a video-server YouTube. Čeština by měla být v telefonu dostupná během jednoho až dvou měsíců.