Výbuch vozu s naftou v Keni: 111 mrtvých

Nairobi - Sobotní výbuch nafty, která unikla z nákladního automobilu v Keni, si vyžádal nejméně 111 obětí. S odvoláním na keňskou policii to dnes oznámila agentura Reuters. Podle keňských úřadů jde o vůbec největší neštěstí tohoto druhu, k němuž v zemi v posledních letech došlo.

„Na místě exploze jsme napočítali 91 těl, dalších 20 bylo přepraveno do místní márnice,“ řekl představitel provinční policie. Dějištěm neštěstí bylo město Molo. Nafta vyteklá z havarovaného kamionu se vznítila ve chvíli, kdy se kolem shromáždily stovky lidí a pokoušely se ji nachytat do přinesených nádob.

Mluvčí Červeného kříže řekl, že příčinou mohla být pohozená cigareta. Pravděpodobnost této verze potvrdil na tiskové konferenci také keňský premiér Raila Odinga. Je však prý také možné, že to udělal schválně někdo z těch, jimž policie zabraňovala se na místo dostat.

Jak uvedl zpravodaj ČT Michal Kubal, vláda vyhlásila v zemi sedmidenní státní smutek a vyzvala obyvatele, aby darovali krev. Po středeční tragédii v obchodním domě v Nairobi, při níž zahynulo nejméně 25 lidí, jde již tento týden o druhý velký požár v Keni.

Keňská média kritizují reakci hasičů, kteří na místo dorazili s hodinovým zpožděním a plameny nedokázali uhasit ještě několik hodin po výbuchu. Hasičský sbor byl rovněž kritizován po středečním požáru obchodního domu.

Při výbuších přepravovaných ropných produktů zahynou v Africe každoročně desítky až stovky lidí. K haváriím nákladních automobilů dochází často, neboť silnice jsou ve špatném stavu a zkorumpovaní policisté často přehlížejí nebezpečné řízení či technickou nezpůsobilost vozidel k jízdě.