Nový patriarcha Kirill byl slavnostně uveden do čela církve

Moskva - Nový patriarcha ruské pravoslavné církve Kirill byl dnes slavnostně uveden do svého úřadu. Obřad se odehrál v moskevském chrámu Krista Spasitele, kde církevní sněm minulé úterý 16. patriarchu moskevského a vší Rusi také zvolil. Kirilla provázela pověst reformátora, ale očekává se, že v čele církve jeho zápal pro reformy ochladne.

Do chrámu vstoupil Kirill v prostém černém šatu, ale během obřadu byl postupně oděn do slavnostního bílého roucha a obdařen symboly svého postavení, jako je černozlatý háv, mitra a žezlo, a usazen na stolec patriarchy za volání „Axios!“, což znamená, že je hoden této pocty.

Do chrámu byla kvůli slavnosti převezena i zázračná ikona Bohorodičky a berla prvního patriarchy Petra. Mezi hosty byli i ruský prezident Dmitrij Medveděv s chotí, premiér Vladimir Putin, moldavský prezident Vladimir Voronin a také potomci carské rodiny.

Obřad vysílala televize v přímém přenosu a zmínila se i o tom, že intronizace patriarchy se mezi jinými církevními preláty ze zahraničí zúčastnil i metropolita pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku Kryštof.

V úterní tajné volbě Kirill získal 508 hlasů, zatímco jeho soupeř, konzervativní metropolita Kliment, 169. Oba prý, podobně jako jiní biskupové, byli podle církevních „disidentů“ nuceni svého času spolupracovat se sovětskou tajnou policií KGB, církev však tato podezření odmítá.

Zreformuje Kirill mocnější církev? 

Kirill (62) donedávna plnil roli „šéfa diplomacie“ moskevského patriarchátu, než byl po úmrtí předchozího patriarchy Alexije II. pověřen dočasně církev vést. Provázela ho pověst vůdce reformátorského křídla, experti však předpokládají, že jako patriarcha nejspíše bude pokračovat v díle svého předchůdce a ochladí reformátorský zápal svých stoupenců, aby se vyhnul konfliktům s konzervativci a obviněním ze sbližování s katolickou církví.

Alexij, který zemřel loni 5. prosince ve věku 79 let, po více než 18 letech svého působení zanechal církev neskonale mocnější, než byla při jeho nástupu: počet farností vzrostl z 6800 na více než 29 tisíc, klášterů z 19 na více než 800. Jen v Moskvě se počet chrámů zvýšil ze čtyř desítek na 725. K víře se nyní hlásí více než dvě třetiny ze 140 milionů Rusů. Celosvětově se k pravoslavné církvi hlásí na 165 milionů věřících v 64 zemích světa.