Japonsko bude možná lovit velryby legálně

Londýn - Předseda Mezinárodní velrybářské komise William Hogarth má dnes přijít s návrhem, který by umožnil Japonsku lov velryb v jeho pobřežních vodách. Podmínkou je to, aby se země vzdala kontroverzního "velrybího výzkumu" v antarktických vodách. Výzkum považují ochránci přírody jen za zástěrku pro lov.

Komerční lov velryb v roce 1986 zakázala Mezinárodní velrybářská komise. Některé státy, jako například Japonsko, Norsko, Island či Grónsko, ale zákaz ignorují nebo obcházejí. Japonci tvrdí, že velryby využívají pro vědecké účely, což dohoda povoluje. Jen v Antarktidě chce Tokio v roce 2009 odchytit skoro tisíc plejtváků, včetně padesáti plejtváků myšok. Oficiálně „pro vědecké účely“. Právě tomuto obcházení zákonů chce Mezinárodní velrybářská komise předejít.

„Zatímco se komise momentálně soustředí na dohadování s Japonci, Norové a Islanďané klidně pokračují ve svých loveckých aktivitách a dál šlapou po platných mezinárodních dohodách,“ konstatoval Nicolas Entrup z Mezinárodní organizace pro ochranu velryb a delfínů.