V Keni vyhlásili kvůli obětem požárů týdenní smutek

Nairobi - Vláda v Keni vyhlásila týdenní smutek za víc než 140 lidí, kteří zemřeli při dvou velkých požárech. Obchodní dům v Nairobi shořel ve středu a v sobotu explodovala cisterna s palivem u města Molo. Na obou místech stále hledají záchranáři další pohřešované. Několik stovek lidí je ve vážném stavu v nemocnicích. Keňské úřady teď čelí kritice, že nedokázaly zasáhnout včas. Podle tamních médií hasiči přijeli na místo pozdě.

V Keni dnes vlajky visí na půl žerdi, úřady odložily všechny veřejné slavnosti. Podle keňského deníku The Daily Nation obě neštěstí upozornila na nepřipravenost záchranných služeb po celé zemi, včetně metropole Nairobi.

Obchodní dům v Nairobi shořel v středu, budova se ale začala prohledávat až o dva dny později kvůli obavám, že se zbytky stavby zřítí. Při požáru zemřelo nejméně 27 lidí.

K explozi havarované cisterny s benzínem došlo v sobotu u města Molo v centrální části Keni. Výbuch nastal v okamžiku, kdy se k havarovanému vozidlu seběhlo několik stovek lidí, kteří se snažili nabrat vytékající palivo do přinesených nádob. Exploze si vyžádala 115 obětí.  

„Byli jsme daleko, když policie začala zastavovat lidi, kteří si šli nabrat benzín. Ale za chvíli vypukl velký oheň. Byl tak divoký, že i když jsme utíkali, zasáhl nás. A když jsem pocítil plameny, skočil jsem do buše a utíkal dál do lesa,“ říká svědek požáru.

Stovky lidí byly zraněny. „Je jim zapotřebí udělat transplantaci kůže, aby měli hezký obličej jako ostatní, kteří nebyli postiženi. Jinak budou trpět depresemi,“ říká o postižených lékař Eric Ayuka. Dosud se pohřešuje více než sto lidí.  Ti co přežili, hledají ve stanu Červeného kříže své blízké.