Kaddáfí se na rok stal šéfem Africké unie

Addis Abeba - Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí bude novým předsedou Africké unie. Do čela bloku 53 států ho zvolili na uzavřeném zasedání v Etiopii. Rotující předsednictví trvá jeden rok a hlava státu v této pozici má vliv na dění v celé Africe. Libye navrhla ustavit Spojené státy africké, které by řídila jedna vláda. Delegáti to ale neschválili, shodli se nicméně na novém orgánu Africké unie, který bude mít větší pravomoci.

Kaddáfí ve funkci nahradí tanzanského prezidenta Jakayu Kikweteho. Lídrem unie bude libyjský vůdce přesně jeden rok. Během této doby bude Kaddáfí velmi vlivným představitelem, který bude rozhodovat o dění v Africe.

Libyjský vůdce by si přál, aby vznikly takzvané Spojené státy africké, tento návrh ale nenašel u delegátů na třídenním summitu v Etiopii většinovou podporu.

Diplomaté se nicméně dokázali shodnout na vytvoření nového orgánu Africké unie, který by měl nahradit Komisi AU. Nový orgán by měl být ustaven zhruba v polovině roku a měl by mít poněkud větší pravomoci než stávající komise.

Muammar Kaddáfí

Narodil se 19. června 1942 v Libyi. V roce 1969 se stal vůdcem vojenského puče v zemi a od té doby je faktickým vládcem Libye, kde má prakticky neomezenou moc. Během Kaddáfího vlády mnoho zemí přerušilo s Libyí diplomatické styky, například USA obviňovaly Kaddáfího režim z podpory terorismu. V poslední době ale opět země západního světa začínají s Lybií jednat.