Další vržená bota, tentokrát po čínském premiérovi

Londýn - Vrhání bot po politicích se pomalu stává módou, novým terčem se dnes stal předseda čínské vlády Wen Ťia-pao, který v tu chvíli byl na návštěvě ve Velké Británii. K incidentu došlo na Univerzitě v Cambridge, kde čínský politik přednášel o světové ekonomice. Vržená bota, podle fotografie nějaká sportovní, přistála na pódiu asi metr od něj.

Přednáška čínského premiéra se zrovna blížila ke konci, když v zadních řadách mezi publikem povstal muž. „Jak se může univerzita prostituovat s takovým diktátorem? To je skandál,“ křičel. Nakonec po čínském představiteli mrštil botou. Ta přistála asi metr od Wen Ťia-paa. Univerzitní bezpečnostní služba útočníka zadržela a odvedla na policii. Premiér po chvilce váhání v přednášce pokračoval.

Již před jeho příjezdem se před univerzitou shromáždilo několik desítek lidí, kteří protestovali proti režimu v Číně, objevili se však i jeho zastánci. Během několikadenní návštěvy Wen Ťia-paa už ve Velké Británii proběhlo několik menších protestů, jejichž účastníci požadovali dodržování lidských práv v Číně a nezávislost Tibetu. Protestující přišli i před sídlo britského premiéra, ale vedle nich tam byli i stoupenci čínské vlády.

Dnešní incident nápadně připomínal událost z poslední Bushovy návštěvy v Iráku. Tehdy během tiskové konference amerického prezidenta irácký novinář Muntadar Zajdí hodil po Bushovi obě své boty. V iráckém městě Tikrítu byla minulý týden na jeho počest odhalena socha boty, ale hned druhý den byla na příkaz místních úřadů odstraněna.