Raketa z pásma Gazy opět zasáhla izraelské město

Jeruzalém - Raketa delšího doletu typu Grad odpálená z palestinského pásma Gazy dnes zasáhla izraelské město Aškelon, nevyžádala si ale žádné zraněné. Jde o první raketu tohoto typu vystřelenou z pásma od vyhlášení podmínečného příměří mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamas, které 18. ledna ukončilo třítýdenní izraelskou ofenzivu v Gaze.

Podle Bennyho Vaknina, starosty Aškelonu, dopadla raketa Grad do centra rezidenčního předměstí. „Naštěstí skončila na volném prostranství,“ řekl Vaknin.

Aškelon se nachází asi dvanáct kilometrů od pásma Gazy, tedy mimo dosah podomácku vyráběných raket obvykle odpalovaných palestinskými radikály. Rakety Grad jsou průmyslově vyráběné a do pásma Gazy se pašují z Egypta.

Žádná palestinská frakce se podle agentury Reuters zatím k dnešnímu útoku nepřihlásila. Raketa dopadla do Aškelonu v době, kdy delegace Hamasu jedná s Izraelem za egyptského zprostředkování o podmínkách dlouhodobého příměří.

Zástupci Hamasu odjeli v pondělí do Káhiry, aby vyslechli mírové návrhy Izraele. Nepotvrdili původní zprávy, podle nichž by ve čtvrtek mělo padnout zásadní rozhodnutí o příměří.

Hamas prý je připraven jednat tak dlouho, dokud nedosáhne splnění svých podmínek, k nimž patří hlavně otevření všech hraničních přechodů. Izrael to zatím odmítá, protože chce záruky, že Hamas nebude do pásma pašovat zbraně. Spojuje také otevření přechodů s otázkou propuštění rukojmího Gilada Šalita, zadržovaného v pásmu. Hamas to ale odmítá, avšak podle dosavadních zpráv by byl ochoten přistoupit na roční příměří s Izraelem.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás zase spojuje příměří s usmířením své strany Fatah s Hamasem, který ale na smírčí rozhovory nespěchá. Minulý týden Hamas opakovaně požadoval výměnu nejvyšších palestinských orgánů včetně Organizace pro osvobození Palestiny za jiné instituce, tento požadavek ale Abbás označil za naprosto nepřijatelný.