Poblíž Antarktidy se střetli japonští rybáři s ochránci velryb

Tokio - Ve vodách u Antarktidy se střetli ochránci přírody s japonskými velrybáři. Členové organizace Sea Shepherd na harpunářskou loď házeli nádoby s barvou a žluklým tukem. Velrybáři odpovídali vodními děly. Ochránci japonský lov velryb narušují každoročně. Od roku 1986 platí mezinárodní zákaz lovu kytovců. Japonsko má ale výjimku pro vědecké účely a každoročně zabije v arktických vodách tisícovku velryb. Podle kritiků je výjimka jen zástěrkou pro komerční lov na maso.

Japonsko popřelo, že by při střetu rybáři proti aktivistům použili zbraně, jak tvrdí aktivisté, kteří bojují proti lovu velryb. Organizace Sea Shepherd oznámila, že dva její členové byli zraněni, když proti nim japonští rybáři použili vodní děla nebo akustické zbraně.

Japonsko dnes navíc oznámilo, že nepřistoupí na kompromisní návrh o lovu velryb, pokud by to znamenalo konec výzkumu, který povoluje Japoncům ročně ulovit v arktických vodách až 900 velryb. Návrh, který by povoloval lov velryb u japonského pobřeží výměnou za ukončení programu v arktických vodách, zveřejnila včera Mezinárodní velrybářská komise (IWC).  

„Nemůžeme přijmout návrh, který by znamenal konec výzkumného velrybářského programu,“ oznámil ale dnes japonský ministr zemědělství a rybářství. IWC přitom navrhovala, že by Japonsko mělo ukončit lov velryb u Antarktidy, výměnou za to by pak Japonci mohli lovit poblíž pobřeží. V této oblasti by až pět lodí dostalo na pět let povolení lovit.