Venezuelský prezident Chávez je 10 let u moci

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez slaví deset let své levicové vlády. V Caracasu hostí summit svých regionálních levicových spojenců. Prohlásil, že za deset let dokázal víc, než se dá stihnout za celé století. V poslední dekádě zemi pomáhaly vysoké ceny ropy. I Chávezovi kritici ale připouštějí, že se mu díky jeho politice podařilo zmenšit chudobu obyvatel. Chávez chce navíc za 14 dní v referendu získat možnost neomezeného počtu mandátů.

Ve Venezuele oslavují deset let Chávezovy vlády. Obchody a školy zůstaly zavřené. Studenti i zaměstnanci měli svátek. Venezuelský prezident Chávez vzpomínal na významné výročí spolu se svými protějšky z Nikaraguy, Bolívie a Hondurasu před hrobkou Simóna Bolívara. „Před deseti lety se Bolívar vtělil do vůle lidu a znovu oživl,“ prohlásil Chávez.

„Dnes slavíme deset let od počátku nové éry Latinské Ameriky a Karibiku,“ prohlásil Chávez za podpory mohutného davu, který se při té příležitosti shromáždil.

Chávez opakovaně vyhrál prezidentské volby, přežil pokus o svržení, celostátní stávku i odvolávací referendum. Zůstává oblíbený mezi chudinou, protože část příjmů z ropy investuje do stavby klinik a škol. Ale příjmy z ropy s jeho „dobročinností“ v posledních měsících klesají, a tak vyvstávají pochybnosti, jak dlouho Chávez s programem darů chudým a bezplatných lékařských návštěv vydrží.

Hugo Rafael Chávez Frías

Narodil se v chudé učitelské rodině 28. července 1954 v Sabanetě ve státě Barinas. Absolvoval vojenskou akademii a v roce 1982 založil Revoluční Bolívarovo hnutí, s jehož členy se v únoru 1992 neúspěšně pokusil svrhnout prezidenta Carlose Andrése Péreze. Kvůli tomu skončil ve vězení, v roce 1994 dostal prezidentskou milost.

V roce 1997 založil Hnutí V. republiky, s nímž rozšířil alianci Vlastenecký pól a jako její kandidát v prosinci 1998 vyhrál prezidentské volby. Během prvního roku v úřadě prosadil změnu ústavy, která posílila prezidentské pravomoci, a rozpustil opozicí ovládaný parlament. Nová ústava také zrušila Senát a zemi přejmenovala na Bolívarovskou republiku Venezuela. V novém referendu by se nyní mělo ve Venezuele hlasovat o prodloužení jeho prezidentského mandátu.