Merkelová požaduje od svého vatikánského krajana jednoznačné odmítnutí holokaustu

Vatikán - Německá kancléřka Angela Merkelová požaduje, aby papež Benedikt XVI. jednoznačně odsoudil popírání holokaustu. Vložila se tak do sporu mezi Vatikánem a Izraelem. Ten se rozhořel poté, co krajan Merkelové Benedikt XVI. zrušil exkomunikaci britského biskupa Richarda Williamsona, který popírá existenci a počet obětí plynových komor v nacistických koncentračních táborech. Izraelský rabinát kvůli tomu s Vatikánem přerušil kontakty a vytkl papeži, že se od Williamsona dostatečně nedistancoval. Papež přitom při středeční generální audienci Williamsonova slova odsoudil a vyjádřil solidaritu s židy.

Merkelová, která kritizovala papeže jako první šéf vlády nebo státu, ale prohlásila, že to stále nestačí. „Netýká se to jen křesťanské, katolické a židovské obce v Německu. Papež a Vatikán musejí jasně říct, že holokaust nelze popírat,“ prohlásila. Vatikánský mluvčí Federico Lombardi však řekl, že papež se vyslovil velmi jasně. Připomněl také jeho slova během návštěvy v Německu v roce 2005 a v Osvětimi o rok později. Papež podle něho také při zmíněné audienci jasně vysvětlil, že zrušení exkomunikace rozhodně neospravedlňuje popírání holokaustu.

Vatikánský kardinál Walter Kasper, který má na starost agendu vztahů s židy, připustil, že Vatikán nakládal s aférou kolem Williamsonovy rehabilitace velmi neobratně. V rozhovoru pro pondělní vysílání německé relace rozhlasové stanice Radio Vaticana si Kasper také posteskl, že papež s ním záležitost nekonzultoval. Vatikánský státní sekretář kardinál Tarcisio Bertone soudí, že polemika může být považována za uzavřenou.

Opětné přijetí Williamsona, který byl před 20 lety z církve vyloučen kvůli svým krajně konzervativním názorům, oznámil Benedikt XVI. 24. ledna. Shodou okolností těsně předtím biskup v rozhovoru pro švédský rozhlas popřel plný rozsah holokaustu, když odmítl existenci plynových komor. Williamson je členem tradicionalistického Kněžského bratrstva svatého Pia X. a spolu s ním byla exkomunikace zrušena pro další tři biskupy tohoto bratrstva.

Angela Merkelová, ač protestantka a dcera evangelického faráře, si dosud na přátelských vztazích s Vatikánem zakládala. Představitelka konzervativní a prokřesťanské CDU-CSU také využívala papežství v rukou německého církevního hodnostáře jako možnost jak získat pro svou stranu hlasy německých katolíků.

Richard Williamson
Zdroj: ČT24