V zemi lovce krokodýlů se kvůli povodním přemnožili plazi

Sydney (Austrálie) - Obyvatelé australského Queenslandu v posledních týdnech bojují nejen s mohutnými záplavami, ale i s nebezpečnými plazy, které velká voda přinesla do zatopených měst země slavného "lovce krokodýlů" Steva Irwina. Přítomnost krokodýlů a hadů ztěžuje záchranné operace, ve městech v oblasti zálivu Carpentaria v severovýchodním cípu státu bylo spatřeno několik až čtyřmetrových krokodýlů. Spousta jich také zamířila k ústí rozvodněné řeky Norman, které je široké 60 kilometrů.

Záplavy začaly v Queenslandu už v prosinci a vynutily si uzavření několika vnitrozemských dolů. Posléze se k tomu přidaly lijáky, které do oblasti přinesla řada níží a cyklon. Přeměnou v cyklon hrozí další níže u pobřeží, která by s sebou přinesla další vydatné deště.

V tropickém Queenslandu se rozvodnilo 17 řek, přičemž přes 60 procent území státu, tedy více než milion kilometrů čtverečních území, bylo vyhlášeno za postižené přírodní katastrofou. Některá města jsou pod vodou, jiná živel na dlouhé týdny izoloval. Ze záplav se nicméně radují farmáři v severní části Queenslandu, jelikož poslední roky trpěli ničivými suchy.