Indonéské námořnictvo zachránilo 200 uprchlíků z Barmy

Jakarta - Indonéské námořnictvo zachránilo ze člunu uprchlíky z Barmy, kterým nebyl povolen vstup do Thajska. Nejméně 22 lidí zemřelo během tří týdnů, kdy se bezmotorová loď potácela na otevřeném moři. Mnozí ze zachráněných jsou v kritickém stavu. Téměř stovku lidí dopravili do nemocnice k ošetření. Je to už druhá skupina utečenců, která se letos objevila u indonéských břehů.

Nejméně tři týdny se přes dvě stě uprchlíků z Barmy potácelo na moři v bezmotorovém plavidle, než dřevěný člun spatřili rybáři u severního pobřeží indonéského ostrova Sumatra. 22 utečenců ale už nezachránili, ti během náročné plavby zemřeli.

Skupina uprchlíků neměla u sebe žádné jídlo ani pití. „Na té loďce stáli 21 dní na nohou, protože neměli místo, kam si sednout,“ popsal utrpení uprchlíků zástupce indonéského námořnictva Tedi Sutardi.   

Úřady v Thajsku je údajně odmítly přijmout a uprchlíci se museli vydat na moře. Letos je to přitom už druhá skupina imigrantů, která se za těchto okolností u indonéských břehů objevila.   

Washingtonská organizace na ochranu práv uprchlíků Refugees International nedávno vyzvala thajskou vládu, aby přestala „vyhánět uprchlíky a přistěhovalce s loděmi zpět na moře“, neboť tím porušuje mezinárodní právo.