Vondra: Zatímco Francie srší nápady, Česko je musí dotáhnout do konce

Štrasburk - Vicepremiér Alexandr Vondra se ve Štrasburku ohradil proti kritice českého předsednictví Evropské unii, která se objevila ve francouzských novinách, blízkých prezidentu Nicolasi Sarkozymu. Podle Alexandra Vondry sice Francie přichází s moha nápady, na Češích ale pak je všechny návrhy dotáhnout do konce.

Vondra ve Štrasburku připomněl slova francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho z loňského listopadu, kdy prohlásil, že zatímco Francie jedná, Německo přemýšlí. Na tato slova pak Vondra navázal: „Zatímco Francie srší gejzíry nápady a zamýšlí organizovat jeden summit za druhým, české předsednictví tvrdě pracuje, aby alespoň některé z těchto nápadů byly dotaženy do konce, aniž by v Evropské unii došlo k všeobecnému rozvalu veřejných financí."

Z Francie se přitom na české předsednictví pravidelně valí kritika. Například v pondělí deník Le Figaro napsal, že EU je pod českým předsednictvím němá. List ocenil Klausovy postoje a označil je za upřímné. Především dali novináři za pravdu českému prezidentovi, který prohlásil, že za českého předsednictví se nebude nic dít.