Na Times Square rozdává neznámý dobrodinec peníze

New York - Na newyorkském náměstí Times Square čekají v mrazu stovky lidí. Stojí tam frontu na peníze. Záhadná postava, která si říká "Bill-záchranář", tam totiž rozdává bankovky každému výměnou za příběh o tom, jak se dostal do finančních potíží, a za informaci, na co peníze potřebuje. Podle internetových stránek bailoutbooth.com jde o pomoc obyčejným lidem v době, kdy banky a automobilky dostávají miliardovou státní podporu. Kdo a proč peníze rozdává, není jasné.

Zachránce Bill chce podle svého mluvčího Drewa Tybuse rozdat ve čtyřech amerických městech celkem půl milionu dolarů. Snaží se prý pomoci přímo konkrétním lidem postiženým současnou finanční a hospodářskou krizí, zatímco vláda pomáhá podnikům a bankám: „Lidé pořád slyší o tom, jak korporace dostávají mnohamilionové státní injekce, a tak přišel čas podpořit také obyčejné lidi na ulici. Stačí přijít a říct, proč podporu potřebujete, a my vám dáme nějakou hotovost. Jedinou podmínkou je věk nad 18 let a nějaký průkaz totožnosti,“ vysvětluje Jewel Elizabeth z internetových stránek bailoutbooth.com.

Přicházejí hlavně nezaměstnaní lidé. Někteří odcházejí s 50dolarovou, jiní se 100dolarovou bankovkou. Několikahodinová fronta jim za to stojí. „To víte, sto dolarů dobrých, moc to pomůže, jsem ráda. Dělají skvělou věc, že takhle pomáhají lidem a společnosti,“ říká obyvatelka New Yorku Lisa Forsee.

Lidé uvádějí různé důvody, na co peníze potřebují. Jedni mají nemocnou kočku, jiným chybí střecha nad hlavou. „Čtyři měsíce dlužím nájem a potřebuji poslat domů peníze své nemocné matce,“ stěžuje si například Flore Santiago z New Jersey.

Komu svůj příběh lidé vlastně prodávají, a co se s ním bude dál dít, není jasné. Akce na sebe upozornila na reklamních internetových stránkách, kam mohou uživatelé dávat svá videa a inzeráty. Rozdává tedy provozovatel internetových stránek tisíce dolarů na svou propagaci? Obdarovaným je to zřejmě jedno. Po dvou dnech v New Yorku se má stánek přesunout do Washingtonu a dále do Bostonu a Philadelphie.