Irácká policie zatkla náborářku sebevražedných atentátnic a rozplétá její síť

Bagdád - Sámira Ahmadová Džasímová zvaná také jako Matka věřících (umm muminín) je podezřelá z náboru 80 sebevražedných atentátnic. Tento týden byla zatčena a stala se tak cenným klíčem k síti teroristek, kterou se snaží vystopovat irácká policie. V tamní metropoli působila jako verbířka a al-Káidě dohazovala ty, které jsou ochotné opásat se výbušninou a zabíjet.

Džasímová je žena ve středním věku, která vždy vystupovala jako spořádaná matka šesti dětí. Skutečnost je ale jiná, dlouhé měsíce totiž pro teroristy v Bagdádu a provincii Dijála sháněla sebevražedné atentátnice. Vybírala mezi ponižovanými a zoufalými ženami. Při dlouhých rozhovorech je psychicky zlomila a pokud se jí to nepodařilo, zorganizovala jejich znásilnění. Zneuctěným ženám pak doporučila sebevraždu.

„Amal byla učitelka, která bydlela vedle nás. Čtrnáct dní jsme se scházely a já jí vysvětlovala, že manžel a bratři se k ní chovají špatně. Pak jsem jí odvedla k lidem z al-Káidy, kteří si ji převzali a ona se odpálila před místním úřadem,“ popisuje postup zatčená Džasímová.

Džasímovou odhalil informátor

Podobným způsobem získala k sebevražedným útokům více než osm desítek žen a dívek, většinu z nich ale teroristé ještě na smrt neposlali. Zoufalé ženy přitom jako atentátnice zneužívají často, protože pod burku snadno schovají nálož a nevzbuzují u bezpečnostních sil podezření. Ženy, které přistoupily na Sámiřin návrh, sama připravovala. Její působení ukončil až informátor, který upozornil policii. Ta se teď snaží rozkrýt celou teroristickou síť.

„Zadržená se přiznala k tomu, že vycvičila přes 28 atentátnic, které později zaútočily v různých částech Iráku,“ uvádí mluvčí iráckého ministerstva obrany Kásim Musauí.

V roce 2007 spáchalo v Iráku sebevražedný útok osm žen, loni jich bylo už 36. Zatím poslední atentátnice se odpálila 4. ledna v Bagdádu v davu íránských poutníků. Zabila přes třicet lidí, i ji k teroristům podle všeho přivedla Sámira.