Čínská vláda bojuje s největším suchem za padesát let

Peking - Na nejvyšší, první stupeň zvýšila Čína kvůli katastrofálnímu suchu stav nouze v některých centrálních a severních provinciích. Nouzový stav zároveň rozšířila z dosavadních osmi na patnáct provincií a zahrnula mezi ně i hlavní město Peking, které trpí nedostatkem pitné vody. Podobná sucha země nepamatuje již přes půl století. Vláda ustavila komisi pro koordinaci boje se suchem, kterou vede vicepremiér Chuej Liang-jü.

Sucho ohrožuje ozimé obiloviny, u nichž se již nyní očekává o 20 až 50 procent nižší úroda. V nejpostiženější provincii Che-nan je už zničeno asi 63 procent obilnin. Nedostatkem vody trpí v celé postižené oblasti asi dva miliony kusů dobytka, části už hrozí bezprostřední smrt žízní, nedostatek pitné vody pociťují i 4,3 milionu lidí na venkově.

Vyhlášení stavu nouze v některém z vyšších stupňů čtyřstupňové škály umožňuje státním orgánům využít příslušné prostředky k záchraně zbývající úrody. Musí být zajištěno aspoň minimální zavlažování rýžových polí, desítky tisíc pomocníků mají zajišťovat pitnou vodu pro lidi a co největší počet dobytka. Počítá se také s pokusy vyvolat umělý déšť vystřelováním chemických prostředků do mraků.

První, nejvyšší stupeň nouze platí pro provincie Che-nan a An-chuej a některé regiony podél dolního toku Žluté řeky. V ostatních provinciích jako Šan-si, Šen-si, Šan-tung, Che-pej, Kan-su a dalších platí nadále druhý stupeň nouze, charakterizovaný jako „vážná hrozba“. Situace městské vodovodní sítě v sedmnáctimilionovém Pekingu se blíží kritickému stavu. Dosavadní zdroje vody pro městský vodovod nestačí a bude třeba vodu do města přivádět ze vzdálenosti stovek kilometrů. Odborníci vidí řešení ve výstavbě kanálu dlouhého přes 300 kilometrů, který by byl napájen ze tří sběrných nádrží v provincii Che-pej.

Vláda ustavila komisi pro koordinaci boje se suchem, kterou vede vicepremiér Chuej Liang-jü. Komise rozdělila okamžitou pomoc 300 milionů jüanů (asi 962 milionů Kč), které vláda uvolnila ve čtvrtek, a vyzvala místní úřady, aby zajištěním nouzového zavlažování pomohly rolníkům zachránit zbytky úrody na polích.

Sucho v Číně
Zdroj: AP/ČTK