Kaddáfí: Piráti se pouze brání chamtivosti Západu

Addis Abeba - Somálci se snaží bránit svou zemi před nespravedlivým využíváním zdrojů, západní země to ale nazývají pirátstvím. Při svém čtvrtečním projevu v sídle komise Africké unie (AU) v Etiopii to řekl její nový předseda a kontroverzní libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Zastal se aktivit somálských pirátů, které označil za sebeobranu před chamtivostí západního světa. Doporučil také africkým zemím, aby usilovaly o náhrady škod od svých bývalých koloniálních mocností.

„Je to odpověď na chamtivost západních zemí, které narušují a využívají somálské vodní zdroje. Není to pirátství, je to sebeobrana a obrana potravy somálských dětí,“ prohlásil Kaddáfí k aktivitám somálských pirátů, kteří za poslední rok v Adenském zálivu unesli téměř padesátku mezinárodních lodí a vybrali miliony dolarů na výkupném.

„Je čas říci západnímu světu, aby zaplatil za někdejší trápení a vykořisťování Afriky,“ řekl dále Kaddáfí. Libye bude podle něj žádat Itálii o každoroční náhradu čtvrt miliardy dolarů, která bude placena po dobu 20 let. Libye byla italskou kolonií v letech 1912 až 1943. Jako šéf AU chce Kaddáfí také vyjednat větší vliv pro Afriku v Radě bezpečnosti OSN. „Jestli s námi (západní země) nechtějí žít v rovnosti, je to naše planeta a oni mohou odejít na jinou planetu,“ prohlásil politik, který je v Libyi u moci od roku 1969 a jehož zvolení do čela Africké unie vyvolalo tento týden smíšené reakce z celého světa. Posluchačům ve svém čtvrtečním projevu nastínil také své plány v čele AU pro letošní rok.