V Moskvě jednají zástupci Evropské komise a ruské vlády

Moskva - Do Ruska přijelo devět evropských komisařů v čele s José Barrosem. Tématem jednání jsou zejména energetické a obchodní vztahy, snahou bude sjednotit obecné mantinely Evropské komise a ruské vlády. S evropskou delegací se setkal ruský premiér Putin a také prezident Medvěděv. Barroso v rozhovoru s Putinem vyjádřil znepokojení nad stavem lidských práv v Rusku.

Evropská delegace se již setkala s ruským prezidentem Dimitrijem Medveděvem, tématem této schůzky byla hlavně energetická situace a nedávno proběhlá plynová krize. Komisaři dále projednávali lidská práva, mezinárodní obchod, dopravu a další. V průběhu večera by měla na řadu přijít témata jako světová hospodářská krize a její dopady nebo změna klimatu.

Zástupci Evropské unie chtěli po Rusku garance dodávek plynu, aby nenastal další výpadek v dodávkách této suroviny. Ruská strana ale pouze zopakovala, že na vině byla Ukrajina a nabídla Evropě plán vybudování alternativních plynovodů, které obcházejí Ukrajinu ze severu nebo z jihu.

Evropa je sice vůči Rusku ve výhodné pozici, je totiž jeho největším obchodním partnerem i poskytovalem klíčových úvěrů ruským bankám a podnikům, tuto výhodu ale není schopna přetavit v účinné páky při vyjednávání. Je to zejména kvůli neschopnosti EU se dohodnout na společném stanovisku a postupu.

Barrosa znepokojují vraždy ruských novinářů

Předseda Evropské komise se v rozhovoru s premiérem Putinem pozastavil nad stavem lidských práv v Rusku: „Ve veřejném mínění evropských zemí budí jisté znepokojení nedávné události v Rusku, jako byly vraždy několika novinářů a ochránců lidských práv.“ Putin na tuto výtku reagoval chladně a upozornil Barrosa, že by se EU měla soustředit na porušování lidských práv na svém území.

Od jednání se neočekávají žádné průlomové dohody, účelem schůzky je spíše stanovení určitých mantinelů a klíčových bodů do budoucna. Setkání tohoto formátu byla naposledy v letech 2004 a 2005.

Češi se jednání nezúčastní, tato schůzka se chápe spíše jako předznamenání jarního summitu EU a Ruska v Praze, aby se vytvořily podmínky pro nějaké konkrétnější dohody. Příští týden zamíří do Moskvy další delegace EU, které se zúčastní i český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.