Chátamí se chce postavit Ahmadínežádovi v íránských prezidentských volbách

Teherán – Bývalý íránský prezident Mohammad Chátamí se chce v červnových volbách opět ucházet o nejvyšší světskou funkci ve své zemi. Umírněný politik chce konkurovat nynějšímu konzervativnímu prezidentovi Mahmúdu Ahmanídežádovi. O přízeň voličů se chce ucházet také další umírněný politik, bývalý předseda parlamentu Mahdí Karrúbí. Prezidentské volby proběhnou v Íránu 12. června.

„Oznamuji, že budu kandidovat v prezidentských volbách,“ prohlásil Chátamí po skončení schůze sdružení, do jehož činnosti jsou zapojeni íránští duchovní umírněného a reformního směru. Chátamí dal najevo úmysl kandidovat na prezidenta již ve středu, když na mítinku se svými stoupenci ujistil, že „splní sliby dané íránskému lidu a oznámí ochotu kandidovat navzdory svému osobnímu přání“.

Chátamí je jedním z vůdců tohoto umírněného hnutí a prezidentský úřad zastával mezi lety 1997 a 2005, kdy ho nahradil Ahmadínežád. Období jeho vlády bylo specifické zlepšováním vztahů Íránu se Západem. Po nástupu nynějšího konzervativního prezidenta se situace výrazně zhoršila.

Íránská opozice i některé domácí sdělovací prostředky kritizují nynějšího prezidenta kvůli jeho hospodářské politice, která je podle nich příčinou prudce rostoucí inflace v zemi. Proreformní politici zase obviňují Ahamdínežáda, že jeho nesmlouvavé výroky na adresu Západu vedou Írán do izolace.

Vztahy Íránu a Západu jsou v současné době velmi napjaté kvůli jadernému programu Teheránu. Spojené státy a další země podezřívají Írán z toho, že se snaží vyvinout vlastní jaderné zbraně, Teherán to ale rozhodně odmítá. Nový americký prezident Barack Obama označil snahy Teheránu za hrozbu, zároveň ale nabídl íránskému vedení dialog.