Palestinci tvrdí, že Izrael použil při útoku zakázané zbraně

Tel Aviv - Strach se stal jedním z hlavních motivů vrcholící kampaně před parlamentními volbami v Izraeli, které budou za dva dny. Opozice sází na hrůzu, kterou vzbuzují útoky palestinských radikálů, a hlásá, že se s nimi rázně vypořádá. Přesto na město Sderot dopadla další raketa. Palestinci ale proti židovskému státu bojují i jinak. Jejich právníci hledají v Gaze důkazy, že nepřítel při nedávné válce používal zakázané zbraně a hodlají ho pohnat před mezinárodní soud.

Pásmo Gazy se otevřelo a statistiky zraněných a mrtvých se proměňují v konkrétní lidské osudy a tváře. „Přežila jsem jako jediná. Střela zasáhla naše auto. Mého muže a tři syny to spálilo tak, že jsem je ani nedokázala v nemocnici poznat,“ popisuje izraelský útok Sabáh Abú Halíma, obyvatelka města Bejt Lahija.

Bílý fosfor zasáhl i Muhammada a jeho rodinu. Také on přežil jako jediný. V nemocnici v Gaze mají jen tyhle dva případy popálenin zakázanou zbraní. Podle lékařů další odjeli na léčení do jiných zemí - do Egypta, Jordánska nebo Íránu. Skupina palestinských právníků informace o podobných případech pečlivě sbírá.

„Už máme asi pět set fotografií a stovky dalších dokumentů. Až budeme mít všechny, chceme je poslat OSN. Jedině ta může přimět mezinárodní trestní soud, aby se žaloby proti izraelské armádě ujal. Ale neděláme si moc velké naděje,“ poznamenává právník Alí al-Nauq.

Kromě použití zakázaných zbraní Palestinci nejhůř nesou zničené domy obyčejných lidí, nemocnice, školy. To, že radikálové z jejich blízkosti odpalovali rakety na Izrael, pro ně není omluva.

Tvrdý zásah dostala i soukromá americká škola. Byla to chlouba školství v Gaze. Skoro 250 studentů se tady učilo podle západních standardů a v angličtině. Čelili kvůli tomu neustálým útokům islámských radikálů. Škola je všechny ustála. Neustála ale nálet izraelských stíhaček.

Nezůstal kámen na kameni. A podobně dopadlo dalších 36 škol. Jejich studenti začali chodit do těch, které zůstaly stát. Už před izraelským útokem přitom byly školy přeplněné a musely fungovat dvoufázově na ranní a odpolední směny, každá po čtyřech hodinách. Zásah dostaly také vědecké laboratoře na Islámské univerzitě ve městě Gaza. Ta je považovaná za baštu Hamasu a podle izraelské vlády se v ní vyráběly zbraně.