V Číně bombardují mraky, aby začalo pršet

Peking - Čínu sužuje sucho. Téměř 4 milióny lidí v severních a středních oblastech země trpí nedostatkem vody. V ohrožení je téměř polovina úrody obilí a řepky. V provincii Henan vládne podle meteorologů největší sucho od roku 1951. Prezident Číny nařídil vyčlenit na pomoc v přepočtu skoro jednu a čtvrt miliardy korun. Meteorologové bombardují mraky chemikáliemi, aby začalo pršet. Pomoc postiženým oblastem je teď v Číně vládní priorita. Vláda se snaží o lidi postarat, aby nedocházelo k sociálním nepokojům. V zemi je i dost dobrovolníků a vojáků, aby se pomoc k lidem skutečně dostala.

Sucho narozdíl od provincií na severu země nicméně neohrozilo hlavní město Peking. Zpravodaj ČT Tomáš Etzler připomněl, že už před olympiádou trápil některé provincie nedostatek vody, i přesto ale vláda stahovala vodu z těchto oblastí do Pekingu, aby se město během olympiády zazelenalo. Za tento postup sklidila vláda v Číně kritiku.

Teď se proto snaží situaci napravit. Podle hesla „Poručíme větru, dešti“ se snaží úřady ovlivnit počasí. Vláda začala bombardovat mraky, během víkendu meteorologové vystřelili v provincii Kan-su 2392 raket. Ty obsahují nádrže s chemikáliemi, především jodidem stříbrným, který má v mracích vyvolat chemickou reakci, aby vodní pára zkondenzovala a začalo pršet. Výsledky ale nicméně nejsou znát, nad oblastmi dosud nezapršelo.