Bondarčukův „Obydlený ostrov“ se jakoby omylem trefuje do Kremlu

Moskva - V ruských kinech slaví úspěchy zatím nejdražší film v ruské historii. Sci-fi "Obydlený ostrov" prokremelského režiséra Fjodora Bondarčuka stála skoro 40 miliónů dolarů. Jenže z filmu, natočeného podle kultovní knihy bratří Strugackých z šedesátých let minulého století, nechtěně vykukuje i ostrá kritika současného kremelského režimu. Režisér, známý dobrými vztahy s ruským premiérem Vladimírem Putinem, spojitost filmu se současným režimem rezolutně odmítá.

Ruská sci-fi bratří Strugackých patřila v sovětských dobách ke kultovním knihám. Nyní se román Obydlený ostrov stal předlohou nového akčního filmu režiséra Fjodora Bondarčuka.

„Obydlený ostrov“

Je mu sotva dvacet let. Je ze světa svobodných lidí. Osud ho zavedl na neznámou planetu. Té vládne tvrdý totalitní režim. Šance na návrat jsou nulové. Zbývá proto bojovat: za svobodu a za lidskou důstojnost.

Měl to být apolitický trhák s rekordním rozpočtem. Necelých 40 milionů dolarů je hodně i na ruské poměry. Sázka na drahou akční sci-fi se ale nakonec vyplatila. Z „Obydleného ostrova“ se stal doslova hit ruských kin, který láme divácké rekordy. Jen za prvních 11 dní vidělo film přes tři milióny diváků a tvůrci už dostali zpátky třetinu obrovské sumy, kterou do filmu vložili.

Z filmu jakoby omylem kouká kritika Kremlu 

Film prokremelského režiséra Bondarčuka má ale nečekaný problém. Slavná sci-fi o vzpouře proti totalitní moci se velmi přesně strefuje i do současného ruského režimu.

Ukázka z filmu:

„Je to anonymní skupina intrikánů, která se násilím dostala k moci. Někteří z nich upřímně věří tomu, že jsou zachránci vlasti, většina z nich jsou ale normální kriminálníci.“


Nicméně kritika Kremlu je to poslední, co by si režisér Bondarčuk přál. S ruskými špičkami má nadstandardní vztahy. Točí pro ně vlastenecké filmy a je z něj nadšený aktivista prokremelského „Jednotného Ruska“. Spojitost filmu se současností proto režisér rezolutně popírá. „Myslím, že mnozí našli ve filmu to, co tam rozhodně není,“ vysvětluje Bondarčuk.

Jenže film mluví sám. A místy hodně konkrétně. Ukázka z filmu: „Je pro ně výhodné po nás jít. Odvádí to pozornost lidí od vnitřních problémů. Od korupce obchodníků, kteří vydělávají peníze na vojenských zakázkách.“

Oficiální místa, známá tvrdým potlačováním opozice, zatím k filmu mlčí. Prý se jich netýká. Totéž opakuje i režisér Bondarčuk. Nechtěným kritickým kouzlem nového filmu už se ale baví ruské kinosály i doposud svobodný ruský internet.

Syn známého herce, režiséra a scenáristy Sergeje Fedoroviče Bondarčuka Fjodor (1964) po ukončení studií režie na VGI v roce 1991 společně se synem režiséra Nikity Michalkova Stephanem založil společnost Art piktures. Bondarčuk se zabýval převážně natáčením reklam a videoklipů, během deseti let natočil klip téměř všem známým ruským hudebníkům. Jeho celovečerní režijní prvotinou byl snímek 9. rota (2005), v němž zobrazil rusko-afghánský konflikt.

  • Záběr z filmu Obydlený ostrov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/671/67027.jpg
  • Fjodor Bondarčuk autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/671/67034.jpg