Slovensko chce útoky na učitele trestat vězením

Bratislava - Slovenští učitelé by měli být více chráněni před případným napadením ze strany žáků a rodičů. Slovenský kabinet dnes schválil návrh zákona, podle kterého mají učitelé získat postavení veřejného činitele. Za útok na tuto osobu pachateli hrozí vězení. Návrh musí ještě schválit slovenský parlament.

Za násilí spáchané na veřejném činiteli hrozí pachatelům jeden až pět let vězení, v případě neplnoletých útočníků se trest snižuje na polovinu. Trestněprávní odpovědnost se na Slovensku začíná po dovršení čtrnáctého roku života.

Agresivita žáků a rodičů vůči učitelům podle pracovníků Státní školské inspekce narůstá, přičemž pedagogové nemají mnoho možností, jak se bránit. Údaje o počtu napadených učitelů však nejsou k dispozici.

Učitele a odborné zaměstnance škol, jako jsou například školní psychologové či logopedi, bude norma chránit při výkonu jejich profese. Zákon o pedagogických zaměstnancích předpokládá též zvýšení platů některých učitelů. Pedagogové mají dostat též přidáno za to, když se budou dále vzdělávat.