Německý ústavní soud posuzuje Lisabonskou smlouvu

Karlsruhe (Německo) - Lisabonskou smlouvou se dnes bude vedle zahraničního výboru českého Senátu zabývat německý ústavní soud. Zahájí projednávání žalob proti souhlasu obou komor německého parlamentu s touto smlouvou, která mění fungování Evropské unie. Spolkový sněm dokument schválil loni v dubnu, Spolková rada o měsíc později. Jednání soudu bude pokračovat i ve středu, s rozsudkem se však počítá až za několik týdnů.

Sociálnědemokratický ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier před soudem dnes dokument obhajoval s tím, že Lisabonská smlouva posílí demokratické základy EU a posílí její výkonnost a transparentnost. Za lisabonský dokument se postavil i jeho vládní kolega, ministr vnitra Wolfgang Schäuble z CDU.

U ústavního soudu Lisabonskou smlouvu napadli zákonodárci opoziční Levice, předseda Ekologické demokratické strany Klaus Buchner i členové vládní CSU Peter Gauweiler a Franz Ludwig hrabě Stauffenberg, syn neúspěšného atentátníka na nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Podle jejich názoru je dokument v rozporu se spolkovou ústavou, neboť prý předává příliš národních pravomocí do Bruselu. Zároveň tvrdí, že oslabuje pozici Evropského parlamentu na úkor jiných unijních institucí. 

Jak ve Studiu 6 uvedl politolog Petr Robejšek, soudci budou paradoxně zkoumat, jestli sami sebe odstaví od moci, tedy jestli má evropské právo navrch nad německou ústavou. Německý prezident Horst Köhler svůj podpis pozdržel do doby, než justice námitky posoudí. Podobně jako v Německu není ratifikační proces dokončen v Polsku, kde se také čeká na podpis hlavy státu.

Smlouvu zatím ratifikovalo 23 z 27 členských zemí Evropské unie. K dokumentu se zatím nevyjádřil český parlament, který by se k němu měl vrátit 17. února. I v Česku smlouvu posuzoval ústavní soud, který došel k závěru, že vybrané pasáže české ústavě neodporují. Irové smlouvu odmítli loni v červnu v referendu, jež chce tamní vláda letos opakovat. Lisabonská smlouva nemůže vstoupit v platnost, dokud ji neratifikují všechny členské státy.

Bundestag
Zdroj: ČT24