Obětí australského ohnivého pekla je zatím 181, meteorologové varují před dalšími požáry

Sydney - Australští záchranáři dál pokračují v pátrání po obětech obrovských požárů v buši. Mrtvých je už 181, mnoho lidí je popálených, další se pohřešují. Mezi oběťmi by podle českého velvyslance v Austrálii Juraje Chmiela mohl být i jeden pohřešovaný český krajan, hmotné škody utrpěl i další Čech dlouhodobě žijící v Austrálii. Obyvatelé mnoha komunit v provincii Viktoria zůstávají ve stavu pohotovosti, dál hoří na víc než deseti místech. Vyšetřovatelé uzavřeli množství požářišť jako místo zločinu. Zvláštní stočlenná policejní komise hledá stopy, které by ji dovedly ke žhářům. Ti se podle australského premiéra dopustili masové vraždy. Meteorologové varují, že během tohoto týdne se opět oteplí, čímž se zvýší riziko, že požáry znovu vzplanou.

Rozsah katastrofy Australany šokoval. Zaskočila je hlavně rychlost, se kterou se plameny z asi čtyř stovek požárů šířily. Kromě toho k vysokému počtu obětí podle australských úřadů přispěla také panika. Nynější události zřejmě přinutí australské úřady, aby změnily opatření platná v případě požárů. Mohly by zavést i nařízenou evakuaci. Nyní je na obyvatelích ohrožených území, zda se rozhodnou své domovy opustit. Jednotky hasičů zaměřené na boj s lesními požáry tvoří totiž převážně dobrovolníci a jejich jednotky nemají dostatek finančních prostředků na to, aby chránily všechna obydlí, majitelé nemovitostí je tedy mohou chránit sami.

Během nejhorší katastrofy, jakou Austrálie za poslední desetiletí zažila, shořelo asi tisíc domů. Stovky lidí utrpěly zranění, tisíce přišly o střechu nad hlavou. Doposud vyhořely plochy o celkové rozloze asi 3 500 kilometrů čtverečných. Pojišťovna Allianz odhadla, že škody by se mohly vyšplhat na více než 500 milionů australských dolarů (asi 7,2 miliardy korun).

Světový fond na ochranu přírody (WWF) v pondělí uvedl, že oteplování klimatu bude mít za následek ještě větší sucho a požáry. Organizace předvídá, že do roku 2070 se teplota v Sydney zvýší o 4,8 stupně Celsia. WWF tvrdí, že za lesními požáry stojí v 95 procentech člověk.

Jak ale uvedl český generální konzul v Sydney Vít Kolář, obecně nelze říci, že žháři jsou za většinou požárů, které vznikaly v Austrálii. Letní požáry jsou zde podle něj typické.