Sarkozy: Francie se chce podílet na obnově Iráku

Bagdád - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy přijel na nečekanou návštěvu do Iráku. Lídr Francie přitom do této země nezavítal už od roku 2003, Paříž totiž patřila k největším kritikům irácké invaze. Dnes ale Sarkozy přijel vztahy urovnat a dát najevo, že se jeho země chce podílet na obnově Iráku.

„Kdo by se před několika měsíci sázel, že pojedu do Iráku a setkám se s jeho představiteli?“ okomentoval svou návštěvu Sarkozy. Příjezd francouzského prezidenta má podle agentur udělat tečku za napětím, jež kvůli invazi vládlo mezi USA a Francií. Paříž ji v roce 2003 nepodpořila a patřila k jejím kritikům.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se dnes v Bagdádu sešel s prezidentem Džalálem Talabáním. Sarkozy ocenil zlepšující se bezpečnostní situaci v Iráku. Vyjádřil se také, že by se Francie ráda podílela na obnově Iráku.

Nicolas Sarkozy:

„Irák může počítat s naší trvalou podporou.“

„Přijel jsem ukázat, že Francie je ochotna zúčastnit se ekonomického rozvoje Iráku a obnovy jeho infrastruktury. Nabízíme neomezenou spolupráci v hospodářství, energetice a rekonstrukci země. Jsme také schopni pomoci na diplomatickém poli. Můžete počítat s naší trvalou podporou,“ řekl Sarkozy.

Francie patřila v dobách vlády Saddáma Husajna k hlavním dodavatelům zbraní. Tato spolupráce by se po několikaleté odmlce opět mohla obnovit. Představitelé obou států přiznali, že by mohly být obnoveny dodávky vojenského vybavení - především vrtulníků nebo náhradních dílů ke zbraním.

Irácký premiér: USA nám nebudou vnucovat svou vůli

Sarkozy se dnes v Iráku sešel i s premiérem Núrím Málikím. Ten na tiskové konferenci vzkázal Spojeným státům, aby přestaly považovat Irák za stát, jemuž mohou USA vnucovat svou vůli.

„Čas, kdy bylo možné vyvíjet na iráckou vládu tlak, je za námi. Tato vláda zná svou odpovědnost. Agenda politických reforem spadá do pole působnosti vlády, iráckého parlamentu a iráckých politických sil. To my jsme se zasadili o národní usmíření, bez něhož by tady nebylo bezpečno,“ řekl Málikí.

Málikí dnes navíc dodal, že jeho vláda musela napravovat chyby, jichž se v Iráku dopustila správa Američana Paula Bremera. Ten spravoval Irák po svržení bývalého prezidenta Saddáma Husajna.    

Reagoval tak na nedávná slova amerického viceprezidenta Joea Bidena, který tvrdí, že vláda USA se bude muset zřejmě víc v Iráku angažovat, aby irácká vláda dosáhla pokroku v politických záležitostech.