Počasí izraelským volbám nepřeje, účast je ale poměrně vysoká

Jeruzalém - Vyšší než před dvěma lety je zatím účast v předčasných parlamentních volbách, v nichž Izraelci rozhodují o dalším politickém směru země a o budoucnosti mírového procesu s Palestinci, především s ohledem na nedávnou třítýdenní válku v Gaze. Průběh voleb je zatím až na drobné incidenty víceméně klidný, jak ale uvedl v rozhovoru pro ČT český velvyslanec v Izraeli Michael Žantovský, může je ovlivnit počasí, které je dnes nejhorší za letošní zimu. Voličům ztěžuje cestu k urnám déšť, bouřky a silný vítr. I tak se ale zdá, že se voliči k urnám dostavili.

Podle průzkumů jsou zatím síly obou hlavních stran Likud a Kadima velmi vyrovnané. Přes 9000 volebních místností je otevřeno od 6:00 do 21:00 hodin našeho času. Podle zpravodaje ČT v Izraeli Petra Zavadila budou první výsledky známé možná ještě dnes večer, kvůli těsnému hlasování se ale čekají spíše teprve zítra ráno, až komise sečte všechny hlasy.

Do 15:00 SEČ odevzdalo hlas přes 42 procent voličů, což je o tři procenta víc než po devíti hodinách hlasování ve volbách před třemi lety. Tehdy přišlo za celý den k urnám asi 63 procent oprávněných voličů. Většina politiků ještě dnes ráno vyzývala občany, aby k volebním urnám přišli navzdory špatnému počasí. „Jestliže lidé nebudou volit, nebude možné zaručit, aby Izrael zůstal demokratický,“ řekl v rozhlase prezident Šimon Peres. Zdá se ale, že voliči výzvy vyslyšeli a k urnám i přes nepřízeň počasí přišli. Petr Zavadil tvrdí, že by volební účast mohla dosáhnout až 70 procent.

V den voleb byl z bezpečnostních důvodů uzavřen západní břeh Jordánu a přechody s pásmem Gazy, s výjimkou Erezu, určenému pro humanitární účely. V Umm al-Fahmu, který leží na hranici se západním břehem Jordánu a v němž žijí hlavně izraelští Arabové, musela zasahovat policie. Nejdříve policisté ve snaze vyhnout se násilí zabránili ultranacionalistovi Baruchovi Marzelovi z nacionalistické koalice Národní jednota vstoupit do města. Marzel tvrdil, že ho strana poslala jako pozorovatele a že má právo vstupu do jakékoli volební místnosti. Po něm se podařilo do města dostat poslanci této koalice Arjemu Eldadovi, ale policisté ho museli eskortovat před rozlícenými Araby, kteří po něm házeli kameny.

Eldad se na jednom předvolebním shromáždění objevil s hadem a tvrdil, že poté, co má za sebou parlamentní práci po boku arabských poslanců, se hadů nebojí. Protiarabské nálady v Izraeli rozdmýchává kromě jiných i Avigdor Lieberman, který považuje izraelské Araby za vnitřní ohrožení a chce, aby byli vystěhováni. Avigdora Liebermana policie podezírá z braní úplatků a praní peněz. Nejvyšší soud nevyhověl jeho žádosti záležitost uzavřít a po parlamentních volbách obnoví vyšetřování.