Na Srí Lance po střelbě na nemocnici zemřelo 16 pacientů

Kolombo - Nejméně 16 pacientů zemřelo po střelbě na provizorní nemocnici, která stojí v zóně bojů mezi povstalci a vládními jednotkami na severovýchodě Srí Lanky. Zatím není jasné, kdo vlastně na nemocnici zaútočil. Armáda dál pokračuje v bojích proti povstalcům z organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu.

Vojáci povstalce údajně zatlačují na stále menší území, dnes však srílanská armáda informovala, že rebelové zastřelili dalších 19 civilistů, kteří se snažili z bojové zóny uniknout.

Právě smrt civilistů se nelíbí humanitárním organizacím, které vyzývají jak armádu, tak tamilské povstalce, aby si za rukojmí nebrali civilisty na území, kde probíhají boje.

Červený kříž ve svém prohlášení vyzval armádu a separatistickou organizaci Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE), aby ukončily vzájemný konflikt. K ukončení bojů v civilních oblastech vyzvala obě strany také OSN.

Červený kříž dnes z oblasti bojů evakuoval na lodích 240 zraněných, dalších 160 jich pak plánuje převést v nadcházejících dnech.

Konflikt na Srí Lance

LTTE bojuje od roku 1983 za vlastní stát pro menšinové Tamily na převážně sinhálské Srí Lance. Při tomto konfliktu bylo zabito více než 70 tisíc lidí. Srílanská armáda tvrdí, že povstalce v posledních týdnech značně oslabila, obviňuje je však, že ve válečné zóně používají civilní obyvatelstvo jako lidské štíty.

Boje na Srí Lance
Zdroj: ČT24