Clintonová nevylučuje přehodnocení plánů na stavbu radaru

Washington - Spojené státy podle americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové nevylučují přezkoumání svých plánů týkajících se protiraketové obrany. Clintonová po dnešním jednání s šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem prohlásila, že pokud USA uvidí změny v chování Íránu ohledně jeho jaderného programu, mohly by své stanovisko k protiraketové obraně znovu zvážit.

Od důkazu jakékoli změny íránského postoje „jsme ale ještě hodně, hodně vzdáleni“, prohlásila dnes Clintonová. Nejdůležitější podle ní je, aby USA a jejich spojenci byli připraveni na případnou íránskou hrozbu. Načasování a případné rozmístění protiraketových prvků jsou pak především technické otázky, soudí Clintonová, třebaže připouští i vliv ekonomických faktorů.

Hillary Clintonová

„Musíme doufat v to nejlepší, ale připravovat se na nejhorší.“

Radar v Brdech tematem Událostí,komentářů (zdroj: ČT24)

„Obdivujeme českou vládu. Vím, že to bylo těžké rozhodnutí, ale Češi chtějí svou svobodu a nechtějí být zastrašováni přízrakem jaderných zbraní v rukou nepřátelských režimů. To, co dělá česká a polská vláda, že chce být připravena na eventualitu, že bychom nedokázali odradit Írán od výroby jaderných zbraní, to dává smysl,“ řekla americká ministryně po jednání s šéfem české diplomacie.

Karel Schwarzenberg pro Českou televizi potvrdil, že mu dnes američtí představitelé potvrdili trvající zájem o stavbu protiraketové obrany v Evropě. „Máme zájem, aby se to uskutečnilo co nejdřív (budování základny). A americká strana také. To bylo to nejdůležitější, co jsem slyšel jak od ministryně zahraničí, tak od ministra obrany.“

Zatímco radar a protiraketová základna byly pro Bushovu administrativu jednou ze zahraničněpolitických priorit, pro Obamův kabinet znamenají podle pozorovatelů spíše „zděděný problém“.

Schwarzenberg odjel na svou americkou misi nejen jako ministr zahraničí ČR, ale především jako oficiální zástupce celé Evropské unie. Jeho jednání ve Washingtonu má proto celoevropskou agendu a rozhovory o radaru nejsou podle něj prioritní: „Radar nebyl hlavní obsah jednání. Přijel jsem hlavně jako zástupce Evropské unie. Radar byl jen jedním z témat, ale daleko ne nejdůležitějším.“

Schůzky českého ministra s americkými hostiteli nepřinesly jasno v tom, zda se americký prezident Barack Obama zúčastní summitu Evropské unie a Spojených států, který by se měl konat na jaře v Praze.