Lavrov: Iskandery budou, jen když bude postaven americký štít

Moskva - Rusko rozmístí své rakety Iskander v Kaliningradské oblasti pouze v případě, že bude v Evropě postaven americký protiraketový štít. Po jednání s představiteli Evropské unie pod vedením českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga to řekl ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov. Schwarzenberg probíral v Moskvě za EU i témata jako Afghánistán, Blízký východ a plynová krize.

Podle něj se o protiraketové obraně při konzultacích mezi Ruskem a EU nejednalo, byla jen zmíněna při revizi problémů, které v oblasti evropské bezpečnosti existují. Lavrov zdůraznil, že rozmístění raket Iskander Rusko nevnímá jako hrozbu vůči Západu, ale prý výlučně z hlediska nezbytnosti zajistit svoji vlastní bezpečnost.

Sergej Lavrov:

„Ruská odveta přijde poté, co bude radar ve střední Evropě fyzicky postaven. Pokud k tomu nedojde, nebude ani odpověď z naší strany."

„Naše odvetné kroky budou nutné jen tehdy, pokud fyzicky vznikne třetí poziční rajon,“ prohlásil Lavrov před novináři. Když prý nebude, nebudou ani odvetné kroky Ruska. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci zdůraznil, že systém protiraketové obrany, který chce Washington postavit ve střední Evropě, není namířen proti Rusku.

Rusko od začátku odmítá myšlenku instalovat v Evropě prvky americké protiraketové obrany, konkrétně radar v Česku a silo s protiraketami v Polsku. Spojené státy nicméně Rusko ujišťují, že systém má zabránit útokům ze zemí, jako je Írán. Lavrov také po jednání s takzvanou Trojkou EU uvítal výroky nové americké vlády o možnosti zahájit právě s Íránem přímá jednání.

Další šanci probrat s ruskou stranou ožehavé téma radaru budou mít čeští diplomaté na summitu EU - Rusko v květnu letošního roku. Ani tam se ale žádný zásadní průlom neočekává.