Indonésii zasáhlo velmi silné dodatečné zemětřesení

Jakarta - Nečekaně silné dodatečné zemětřesení po středečních otřesech zaznamenal dnes severovýchod Indonésie, zejména provincie Severní Sulawesi. Otřesy dosáhly síly 6,3 stupně Richterovy škály, varování před tsunami ale vyhlášeno nebylo. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na americký geofyzikální ústav.

Dnešní otřesy jsou ozvěnou středečních, které podle amerických vědců dosáhly síly sedmi stupňů podle Richtera. Původní informace mluvily sice o síle 7,5 stupně, následně ale byly údaje redukovány. Rozdíl mezi hlavním a dodatečným otřesem obvykle bývá větší než jen necelý stupeň.

První, středeční otřesy byly lokalizovány jihovýchodně od Melonguane. Zasáhly také oblast ostrovů Talaud, více než 300 kilometrů na jihovýchod od filipínského ostrova Mindanao. Původně bylo vyhlášeno varování před možnou vlnou tsunami, asi po hodině ale bylo odvoláno.

Indonéské souostroví leží v pásmu vysoké seizmické aktivity označovaném jako tichomořský ohňový prstenec a zažívá zhruba 7000 zemětřesení ročně. Silné zemětřesení na západě Indonésie v roce 2004 a následné obří tsunami připravily v regionu o život přes 230.000 lidí, z toho 170.000 právě v Indonésii.