Australská policie zatkla muže podezřelého ze založení požáru

Yea (Austrálie) - Australská policie dnes zatkla devětatřicetiletého muže v souvislosti s nedávnými smrtícími požáry. Zadržený byl obviněn ze žhářství s následkem smrti a také z držení dětské pornografie. Podle policie muž založil požár, který usmrtil přinejmenším 21 lidí. Zatčenému hrozí 25 let vězení. Soudce též nařídil psychiatrické vyšetření obviněného. Ze záměrného zapalování ohně byli už začátkem týdne obviněni dva lidé.

Rozsah katastrofy Australany šokoval. Zaskočila je hlavně rychlost, se kterou se plameny z asi čtyř stovek požárů šířily. Kromě toho k vysokému počtu obětí podle australských úřadů přispěla také panika. Rozsah tragédie zřejmě přinutí australské úřady, aby změnily opatření platná v případě požárů. Mohly by zavést i nařízenou evakuaci. Nyní je na obyvatelích ohrožených území, zda se rozhodnou své domovy opustit. Jednotky hasičů zaměřené na boj s lesními požáry tvoří totiž převážně dobrovolníci a jejich jednotky nemají dostatek finančních prostředků na to, aby chránily všechna obydlí, majitelé nemovitostí je tedy mohou chránit sami.

Během nejhorší katastrofy, jakou Austrálie za poslední desetiletí zažila, shořelo asi tisíc domů. Stovky lidí utrpěly zranění, tisíce přišly o střechu nad hlavou. Pojišťovna Allianz odhadla, že škody by se mohly vyšplhat na více než 500 milionů australských dolarů (asi 7,2 miliardy korun).

Světový fond na ochranu přírody (WWF) v pondělí uvedl, že oteplování klimatu bude mít za následek ještě větší sucho a požáry. Organizace předvídá, že do roku 2070 se teplota v Sydney zvýší o 4,8 stupně Celsia. WWF tvrdí, že za lesními požáry stojí v 95 procentech člověk.