Z Obamova kabinetu utíká už třetí politik

Washington - Nový tým kolem amerického prezidenta Baracka Obamy dostal další trhlinu. Republikánský senátor Judd Gregg se vzdal nominace na ministra obchodu. Důvodem jsou prý neshody s prezidentem o podobě stimulačního balíčku pro oslabenou americkou ekonomiku. Gregg je už čtvrtým politikem, který rezignoval na kandidaturu v nové Obamově administrativě.

Podle Judda Gregga jsou důvodem jeho odstoupení neřešitelné spory s prezidentem Obamou. Oba politici se především nemohou shodnout na tom, jak oživit americkou ekonomiku. „Máme rozdílné pohledy na řadu rozhodujících politických témat,“ zdůraznil Gregg v prohlášení, které vydala jeho senátní kancelář. „Samozřejmě prezident žádá, aby jeho tým podporoval veškeré jeho iniciativy,“ dodal Gregg.

Bílý dům v krátkém prohlášení ocenil dosavadní Greggovo působení v administrativě Baracka Obamy a vyjádřil lítost nad tím, že odchází.

Gregg je už třetím nominovaným členem Obamova kabinetu, který se funkce vzdal. Navíc on sám už byl druhým kandidátem na ministra obchodu, před ním Obama nominoval guvernéra Nového Mexika Billa Richardsona, proti kterému ale vedou úřady vyšetřování. Před odchodem Gregga oznámili odstoupení z Obamova kabinetu již dva politici, oba k tomu měli ale osobní důvody.

Judd Gregg

Jedenašedesátiletý Gregg byl během své politické kariéry guvernérem státu New Hampshire a sloužil také ve Sněmovně reprezentantů. V Senátu je od roku 1993. Tento člen rozpočtové komise Senátu je znám svým odporem k velkým veřejným výdajům.

Odstoupení Gregga zřejmě donutí Obamu, aby uvažoval o tom, že vedením ministerstva obchodu by mohl pověřit Johna Thompsona. Ten je představitelem společnosti Symantec Corp, firmy zabývající se bezpečnostními softwary.