Rakušany znepokojuje debata o smrtelných úrazech na sjezdovkách

Vídeň - Novoroční smrtelná nehoda na lyžích zaviněná durynským zemským premiérem Dieterem Althausem v rakouských Alpách vyvolává diskusi o bezpečnosti zimních sportů. V Rakousku je toto téma velmi citlivé, protože panují obavy z ubývajících příznivců lyžování a pošramocení pověsti alpské země jako zimního ráje. Podle statistik se přitom počet úrazů na sjezdovkách příliš nemění, byť je právě letos rakouská média bedlivě sledují.

Smrtelných úrazů je letos sice už kolem 25, nejčernější zima posledních let to ale už skoro určitě nebude. Statistiky popírají i rozšířenou představu srážky lyžařů jako hlavního rizika. Z 34 loňských obětí jich po kolizi zemřelo jen šest. Předloni na rakouských sjezdovkách zahynulo 42 lidí, rok předtím to bylo ještě o pět více. Vzhledem k tomu, že rakouské hory ročně hostí devět až deset milionů lyžařů, není počet úrazů podle odborníků zase tak dramatický.

Letošní mediální zájem se sice třeba vlekařům příliš nelíbí, má ale nepochybně i svá pozitiva - například návrh na povinné nošení přileb. Jako první spolková země chtějí tuto povinnost do věku 15 let zavést Dolní Rakousy a toto opatření má podporu také u většiny rakouské veřejnosti. Čtyřiaosmdesát procent Rakušanů se v posledním průzkumu veřejného mínění vyslovilo pro. Povinné nošení přileb zavedla v Evropě zatím jen Itálie, hlavu si tam musejí chránit lyžaři do 14 let.

Diskusi o nebezpečných sjezdovkách rozvířila nehoda německého politika

Dieter Althaus na Nový rok v rakouských Alpách srazil 41letou slovenskou matku čtyř dětí v lyžařské oblasti Riesneralm mimo vymezenou dráhu, kudy měl najet na sjezdovku nižšího stupně náročnosti. Žena těžkým zraněním hlavy podlehla ještě ve vrtulníku při přepravě do nemocnice. Sám Althaus utrpěl těžká poranění hlavy. V místě křížení je přitom výstražná cedule vyzývající lyžaře, aby křižovatkou projížděli pomalu.

  • Smrtelné úrazy na rakouských sjezdovkách autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/682/68130.jpg
  • Dieter Althaus autor: ČT24, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/604/60320.jpg
  • Lyžaři v rakouských Alpách autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/682/68108.jpg