Discovery stále na Zemi, NASA kontroluje ventily

Mys Canaveral (USA) - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) opětovně odložil start raketoplánu Discovery k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Podle současných předpokladů Discovery vzlétne nejdříve 27. února, původně měl k mezinárodní vesmírné stanici letět už 12. února.

Start byl odložen kvůli kontrole nových ventilů, které udržují tlak v palivových nádržích. Podle inženýrů NASA se ovšem testy ventilů neplánovaně protáhly. O nejnověji ohlášeném startu mluví jako o „nejbližším možném“ termínu, což nevylučuje další odklad. Jako důvod je stále uváděno testování ventilů.  

Při loňském posledním vypuštění raketoplánu Endeavour v listopadu se odlomila malá část jednoho z ventilů, které kontrolují průtok tekutého vodíku do vnější palivové nádrže. Ačkoli to stroj nijak neohrozilo, NASA chce prověřit, co by se stalo, kdyby odpadl větší díl nebo kdyby k nehodě podobné rozsahem té listopadové došlo v jiné fázi vzletu.

Start Discovery má být prvním letošním letem raketoplánu do vesmíru. Stroj se sedmičlennou posádkou má vynést k ISS poslední sadu solárních panelů sloužících k výrobě energie na stanici. Celkem plánuje NASA ještě osm letů k ISS, než bude stavba orbitálního komplexu dokončena.

Raketoplán Discovery
Zdroj: ČT24/www.en.wikipedia.org