KLDR slaví vůdcovy narozeniny a hrozí testem rakety

Pchjongjang - Novým testem rakety dlouhého doletu dnes pohrozila komunistická Severní Korea. Stalo se tak v den oslav 67. narozenin vůdce Kim Čong-ila a v době, kdy do oblasti míří americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která hodlá jednat především o situaci v KLDR. Narozeniny Kim Čong-ila a jeho otce Kim Ir-sena, který zemřel v roce 1994, patří mezi největší severokorejské národní svátky.

Severokorejská tisková agentura KCNA dnes vydala zprávu, podle níž má KLDR právo na „vesmírný rozvoj“, což je termín, který Pchjongjang v minulosti používal, když maskoval test rakety dlouhého doletu jako vypuštění satelitu na oběžnou dráhu. Agentura zároveň obvinila USA a další země, že se snaží blokovat severokorejský „mírový vědecký výzkum“ tím, že ho spojují se zkouškami raket dlouhého doletu.

Zpráva přichází v době, kdy sílí mezinárodní tlak na komunistickou Severní Koreu, aby ustoupila od plánů zkoušek raket Tepodong-2, o nichž se předpokládá, že jsou schopné doletět až na území USA.

Oslavy narozenin Kim Čong-ila zahraniční média pečlivě sledují. Loni v srpnu „milovaného vůdce“ údajně ranila mrtvice, z níž se zřejmě zotavil. Minulý měsíc přijal čínského vyslance, což bylo jeho první setkání se zahraničním hodnostářem od loňského srpna. Severokorejské sdělovací prostředky nicméně popírají, že by Kim vůbec byl nemocný.

Na počest jeho narozenin uspořádala KLDR představení, jehož součástí bylo krasobruslení, synchronizované plavání a zdravice stranických kádrů. Severokorejci mohli narozeniny oslavit tancem do hudby z amplionů, návštěvou pomníku bývalého vůdce a Kimova otce Kim Ir-sena nebo výstavy speciálně vyšlechtěných květin - kimčongilií. Státní média lidem tvrdí, že jejich politika oslavují po celém světě.

Proti propagandě po svém bojují jihokorejští aktivisté. Na sever pouštějí balony s informacemi o pravém stavu věcí. Tentokrát vůbec poprvé se severokorejskou hotovostí - jako motivací ke čtení. Slibují si větší úspěch, než když posílali americkou nebo čínskou měnu.