Přívaly sněhu v Německu způsobily desítky dopravních nehod

Berlín/Bern – S novými přívaly sněhu se kromě České republiky dnes potýká i sousední Německo, počasí zde výrazně komplikuje dopravu. Tamější policie vyjela během dopoledních hodin k desítkám dopravních nehod, při kterých bylo i několik zraněných. S neobvykle velkým množství sněhu se v těchto dnech potýká i Švýcarsko.

Ve spolkové zemi Braniborsko na východu Německa bylo při nehodách zraněno nejméně osm osob. Vážná situace byla také ve spolkových zemích Meklenbursko-Přední Pomořansko, Durynsko a v Berlíně. Nehody v těchto regionech skončily z větší části jen hmotnými škodami.

I západ země se probudil do bílého rána, u Wiesbadenu se na námraze převrátil silniční sypač. Jeho řidič byl s těžkými poraněními převezen do nemocnice. V jiném hesenském městě Alsfeldu nezvládl dvacetiletý řidič na kluzké vozovce zatáčku a s nákladním vozem naboural do zámečnictví. Nikoho naštěstí nezranil.

Švýcarsko hlásí 4,5 metru sněhu

Abnormální příval sněhu zasáhl i Švýcarsko. Přestože je tato země na bílou nadílku zvyklá, letošní zima je rekordní. Například ve městě Piotta v jihošvýcarském kantonu Ticino leží nyní 4,6 metru sněhu, což je dvojnásobek běžného stavu. Průměrně tam za posledních 30 let v zimě spadlo 2,4 metru „bílé nadílky“. Stejná situace panuje ve většině kantonů.

S velkou sněhovou vrstvou se zvýšilo i nebezpečí pádu lavin, ve Švýcarsku při nich o víkendu zemřeli dva lidé. Laviny zabíjely i v Rakousku a Německu, kde zahynuly další dva lidé.