Kvůli mučení v USA prý oslabil respekt k lidským právům

Hamburk/Ženeva - Země, které při boji proti terorismu využívaly mučení, vážně oslabily respekt světa k základním lidským právům. Říká to závěr poradního orgánu OSN sestavený z právních expertů. K takovým státům podle Mezinárodní komise právníků patří především USA. Spojené státy proto vyšetřovatel OSN pro týrání Manfred Nowak dnes vyzval, aby prošetřily obvinění z mučení vznesená proti administrativě bývalého prezidenta George Bushe.

„Panel nepochybuje, že terorismus představuje skutečnou a vážnou hrozbu v různých částech světa a že vlády mají povinnost přijmout účinná opatření k odvrácení této hrozby. To ale neznamená, že mohou být ignorovány principy mezinárodního práva,“ uvádí se v závěrečné zprávě speciální komise.

„Spojené státy, jedna z předních světových demokracií, přijaly opatření k potlačení terorismu, která jsou neslučitelná s principy mezinárodního humanitárního práva a s lidskými právy,“ píše se také v dokumentu.

Vyšetřovatel OSN pro týrání Manfred Nowak dnes proto vyzval novou americkou administrativu, aby prošetřila obvinění, která byla vznesena vůči vládě George Bushe. Spojené státy za jeho vlády v boji proti teroristům neváhaly využít i drsné praktiky mučení. Nowak proto žádá, aby, pokud budou důkazy proti Bushově administrativě dostatečné, byly oběti odškodněny a pachatelé disciplinárně potrestáni.

Obvinění z mučení se vztahují zejména k americké věznici Guantánamo na Kubě, kde americká vláda vězní osoby z celého světa podezřelé z terorismu. Podle ochránců lidských práv je tam v mnoha případech držela bez formálního obvinění, bez možnosti setkat se s právníkem a přiznání na nich byla vynucována nehumánními výslechovými metodami. Obama hned po převzetí úřadu letos v lednu nařídil kontroverzní věznici do roka uzavřít. V současnosti se jedná o osudu zhruba 245 vězňů, kteří tam zůstávají.

Vězeň na Guantánamu
Zdroj: ČT24