Japonský ministr financí odstupuje - na konferenci vypadal, že je opilý

Tokio - Japonský ministr financí Šoiči Nakagawa oznámil, že ze zdravotních důvodů skládá funkci. Od víkendu čelí kritice za to, že byl údajně na tiskové konferenci po nedávném jednání skupiny G7 opilý. Ministr tvrdí, že byl v útlumu po lécích. Původně měl v čele rezortu zůstat do doby, než parlament schválí rozpočet pro dobu finanční krize. Pak ale rozhodl, že rezignuje okamžitě.

Již dříve se Nakagawa omluvil za své chování během tiskové konference v Římě po jednání G7, namítal ale, že nebyl opilý, jak média uváděla.

„Chtěl bych se omluvit ještě jednou, že jsem způsobil obtíže při tiskové konferenci v Římě,“ uvedl v úterý v Tokiu a dodal, že za jeho stav zřejmě mohly léky, které si vzal. Tisková konference v Římě následovala po schůzce ministrů financí zemí G7, na které se politici zabývali ekonomickou krizí. Při svém vystoupení Nakagawa často komolil slova a přeříkával se, opakovaně také zavíral oči, jako by si chtěl zdřímnout.

Ministr si vzal léky a pak se napil vína

„Noc před tím jsem byl v nemocnici a ráno mi lékaři diagnostikovali nachlazení, bolesti zad a celkovou únavu. Dělal jsem všechno pro to, abych mohl splnit své povinnosti v dalších dnech,“ vysvětloval Nakagawa. Ten přiznal, že během oběda před tiskovou konferencí se napil trošky červeného vína, sklenici prý ale ani nedopil. V kombinaci s léky ale alkohol udělal své.

Nakagawův odchod z vlády tak zřejmě zasadí těžkou ránu kabinetu premiéra Tara Asy, letos totiž Japonci půjdou k volbám. Obliba vlády neustále v poslední době klesá, televize NTV v pondělí zveřejnila, že kabinet podporuje jen 9,7 procent lidí. Voliči se především obávají ekonomické krize, k větší oblibě nepřispěla ani série skandálů, které musela vláda čelit.